Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για την Γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα ελαφρύνει το φορτίο των Ελλήνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Όλαντ ξεκαθάρισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι θα πιέσει υπέρ της αλλαγής του οικονομικού προγράμματος. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Σε περίπτωση που εκλεγώ θέλω να ανακουφίσω το φορτίο των Ελλήνων. Η Ελλάδα θα πρέπει να επανακτήσει ένα επίπεδο ανάπτυξης». Παράλληλα πρόσθεσε: « Ξέρω ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω της διάσπασης των κομμάτων και του κινδύνου να μην υπάρξουν σταθερές συμμαχίες, το οποίο είναι πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Όλες μου οι προτάσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη. Οι Έλληνες π.χ. δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους διότι αδυνατούν να δώσουν την αναγκαία συνεισφορά. Άρα πρέπει να δράσουμε ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε ανάπτυξη. Σήμερα βιώνει μια πολύ βαθιά ύφεση και δεν αντέχει άλλο. Όσες θυσίες και να κάνει, δεν θα έχει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματος»,συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει αν εκλεγεί ανέφερε ότι θα αποστείλει, την επομένη κιόλας ημέρα, επιστολή «μνημόνιο», στους ευρωπαίους ηγέτες με τις τέσσερις ιδέες του για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις που θα περιλαμβάνει η επιστολή είναι οι εξής:

Θα επικεντρώνει στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωομόλογα, όχι τόσο για να αμοιβαιοποιηθεί το ευρωπαϊκό χρέος, όσο για να χρηματοδοτηθούν, άμεσα, βιομηχανικά προγράμματα υποδομής, αλλά και επενδυτικά εν γένει προγράμματα.

Ο Ολάντ τονίζει ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΤΕ, να αποδεσμεύσει οπωσδήποτε περισσότερα κεφάλαιά της.

Τρίτον, θα επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα και τέλος θα δηλώνεται εμφατικά ότι θα πρέπει να γίνει ευρεία χρήση «δομικών» ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αχρησιμοποίητων σήμερα, για να χρηματοδοτηθούν διάφορα οικονομικά προγράμματα».

Ο Ολάντ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του επειδή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
«επισήμανε ο ίδιος ότι πρέπει να συμπληρωθεί με ένα Σύμφωνο για την ανάπτυξη, το Δημοσιονομικό σύμφωνο» και διαβεβαίωσε ότι «στο θέμα σεβασμού των δημοσιονομικών ισορροπιών, προτίθεται να επιδείξει σοβαρότητα».

Στόχος του, όπως ο ίδιος δηλώνει, είναι η αποφυγή του βασικότερου κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία, που είναι το να παραμείνει σε βαθιά ύφεση επειδή δεν απελευθερώνει πιστώσεις για τις επιχειρήσεις.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης