Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αποφάσισε να στείλει στο Σαν Σαλβαδόρ τις προσεχείς ημέρες μια τεχνική αποστολή προκειμένου να μελετήσει τη δημιουργία της λεγόμενης Διεθνούς Επιτροπής Κατά της Ατιμωρησίας στο Ελ Σαλβαδόρ (CICIES), την οποία ανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος εξήγησε πως εμπνεύστηκε από το έργο της Επιτροπής που εργάστηκε επί σειρά ετών στη γειτονική Γουατεμάλα.

Ο Μπουκέλε πήρε αυτή την απόφαση έπειτα από αίτημα που υπέβαλαν πρόσφατα οι Αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, λίγο καιρό μετά την αποχώρηση της CICIG από τη Γουατεμάλα έπειτα από 12 χρόνια. Το έργο αυτής της επιτροπής οδήγησε στην αποκάλυψη σειράς υποθέσεων διαφθοράς και οδήγησε στην παραίτηση και τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε την Πέμπτη με τον αντιπρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, τον Φέλιξ Ουγιόα. Σε αντίδραση στο αίτημα της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ να προσφερθεί υποστήριξη από τον ΟΗΕ για να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της διαφθοράς, ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε, εν είδει πρώτου βήματος, να σταλεί τις προσεχείς ημέρες μια τεχνική αποστολή (…) για να μελετήσει» την κατάσταση στη χώρα αυτή, αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών του Γκουτιέρες.

Η CICIG, η Διεθνής Επιτροπή Κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε σειρά ερευνών που διενεργήθηκαν στη χώρα αυτή, συνδράμοντας τις τοπικές αρχές σε λεπτές υποθέσεις διαφθοράς και παράνομης σύμπραξης πολιτικών και δημοσίων λειτουργών με κακοποιούς.

Κηρύχθηκε όμως ανεπιθύμητη διότι κατηγόρησε τον Τζίμι Μοράλες για παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλαιότερα, οι έρευνες που διενήργησε επέτρεψαν μεταξύ άλλων τη σύλληψη του πρώην προέδρου Αλφόνσο Πορτίγιο (2000-2004), που καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.

Στην τελική της απολογιστική έκθεση, η Επιτροπή αναφέρει ότι συνέβαλε στην εξάρθρωση 70 εγκληματικών δομών, στην προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης 600 υπόπτων και στην καταδίκη 400 εξ αυτών.

Όπως στη Γουατεμάλα, και στο Σαλβαδόρ στις δομές του δημοσίου καταγγέλλεται συχνά ότι έχουν παρεισφρήσει άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος.

«Ένας σημαντικός σύμμαχος εντάχθηκε στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς και της ατιμωρησίας», ανέφερε με ικανοποίηση ο Ουγιόα μέσω Twitter.

Πάντως, ήδη ο Μπουκέλε βρίσκεται ήδη σε σύγκρουση με μερίδα του Τύπου που επικρίνει φαινόμενα «αδιαφάνειας» στη δική του κυβέρνηση—δεν επετράπη σε κάποιους να εισέλθουν στο χώρο όπου παραχωρήθηκε η συνέντευξη Τύπου για την ίδρυση της CICIES.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης