Υποστηρικτές του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου προκειμένου να ασκήσουν πίεση στα μέλη του να εγκρίνουν εσπευσμένα το δάνειο ύψους 109 εκατομμυρίων δολαρίων που θέλει ο αρχηγός του κράτους να λάβει η χώρα, στο πλαίσιο του σχεδίου του για να βελτιωθεί ο εξοπλισμός της αστυνομίας και του στρατού ώστε να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Μπουκέλε, ο οποίος διεμήνυσε την Παρασκευή απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να «εξεγερθούν», είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πάρουν μέρος μαζικά σε συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία του, σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της χώρας τόνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει το Κογκρέσο ωσότου να εγκρίνει το αίτημα.

«Σας ζητάω υπομονή», είπε ο Μπουκέλε στους υποστηρικτές του. «Αν αυτοί οι ξεδιάντροποι δεν εγκρίνουν το σχέδιο (…) θα σας καλέσω ξανά εδώ την Κυριακή».

Την πίεση που ασκεί ο πρόεδρος στο κοινοβούλιο υποστηρίζουν σθεναρά ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Φράνσις Μερίνο Μονρόι και ο επικεφαλής της αστυνομίας Μαουρίσιο Αριάσα Τσίκας. Ωστόσο θεσμοί και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ινστιτούτα μελετών αμφισβητούν τη νομιμότητα των κινήσεων του Μπουκέλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενος το άρθρο 167 του Συντάγματος του Ελ Σαλβαδόρ που αφορά έκτακτες ανάγκες, ο Μπουκέλε δήλωσε ότι το υπουργικό του συμβούλιο καλεί το Κογκρέσο να συνεδριάσει και να εγκρίνει το δάνειο άμεσα.

Χθες Κυριακή εκατοντάδες πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μπουκέλε να διαδηλώσουν, κρατώντας πλακάτ και πανό και ηχώντας σφυρίχτρες, με στρατιώτες και αστυνομικούς να περιφρουρούν την κινητοποίηση.

«Είμαστε εδώ λόγω της έλλειψης ασφάλειας στη χώρα μας και επειδή τα μέλη του κοινοβουλίου δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν αυτό», είπε η Αντέλμα Κάμπος μια 43χρονη που κατέβηκε στη συγκέντρωση. «Δεν θέλουν να δουλέψουν για αυτούς που τους ψήφισαν», πρόσθεσε η ίδια.

Αν και ο δείκτης των ανθρωποκτονιών μειώθηκε πέρυσι, οι αρχές συνεχίζουν να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις συμμορίες που μαστίζουν τη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση για «διάλογο και πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών», προκειμένου να υπάρξουν «εγγυήσεις ως προς το κράτος του δικαίου» και ιδίως για «τη διάκριση των εξουσιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης