Εκτός «πράσινης λίστας» του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται προς το παρόν Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Grant Shapps, ανακοινώνοντας τα μέτρα για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από τις 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, μεταξύ των χωρών που μπαίνουν στην «πράσινη λίστα» είναι η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη, τα νησιά Φερόε, η Ισλανδία, το Ισραήλ και το Γιβραλτάρ. Η λίστα θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες. Επιπλέον, τρεις χώρες που σήμερα βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, η Τουρκία, οι Μαλδίβες και το Νεπάλ, θα μετακινηθούν στην «κόκκινη λίστα» από την Τετάρτη 12 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός της «πράσινης» λίστας έμειναν εξίσου Ιταλία και ΗΠΑ, χώρες στις οποίες ταξίδεψαν περισσότερο οι Βρετανοί το 2019. Οι συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία.

Επιπλέον, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για Covid-19.

Οι ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους και δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα, κατά την επιστροφή τους καλούνται να παραμείνουν σε καραντίνα εντός ξενοδοχείου με δικά τους έξοδα.

Η Ελλάδα, όπως και η Γαλλία και η Ισπανία δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στις πράσινες χώρες, ενώ το καθεστώς αναμένεται να επανεξεταστεί. «Προς το παρόν πρέπει να βαδίσουμε προσεκτικά, σεβόμενοι την επιστήμη που θα μας καθοδηγήσει» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός, εξηγώντας ότι κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην Downing Street, ο Βρετανός υπουργός ανακοίνωσε τις χώρες τις οποίες οι Βρετανοί μπορούν να επισκέπτονται χωρίς καραντίνα, με τη χαλάρωση των μέτρων. Η απαγόρευση αναμένεται να αρθεί στις 17 Μαΐου, ανοίγοντας την πόρτα προς τους τουρίστες να επισκεφθούν το εξωτερικό για πρώτη φορά μετά από μήνες.

Αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη περίμεναν για πάνω από τέσσερις μήνες να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια τους οι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν για λίγο ακόμα, μέχρι να ομαλοποιηθούν πλήρως οι μετακινήσεις.

Τα συνδικάτα των πιλότων και οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Βρετανία είναι υπερβολικά επιφυλακτική και ότι ένα τόσο περιορισμένο «άνοιγμα» θα συνεχίσει να πλήττει τη βιομηχανία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης