Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι, ο οποίος δικάσθηκε για μια υπόθεση λαθρεμπορίου ναρκωτικών, δεν θα φυλακισθεί, καθώς το βράδυ της Πέμπτης καταδικάσθηκε σε τριετή δικαστική επιτήρηση.

Δικαστήριο των Τιράνων τον έκρινε ένοχο για «κατάχρηση εξουσίας», όμως τον απάλλαξε από κατηγορίες για διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την καταδίκη σε 12 χρόνια κάθειρξης αυτού του πρώην στενού πολιτικού συμμάχου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί το 2017.

Στα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η δικαστική επιτήρηση, ο 40χρονος Σαϊμίρ Ταχίρι, ο οποίος απορρίπτει όλες τις κατηγορίες, δεν θα μπορεί να αναλάβει δημόσια αξιώματα.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «το δικαστήριο αναγνώρισε» πως δεν είναι «εγκληματίας, ούτε λαθρέμπορος, ούτε μέλος εγκληματικής οργάνωσης» και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποβάλει έφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομά του είχε εμφανισθεί σε τηλεφωνικές υποκλοπές στο πλαίσιο έρευνας που άρχισε μετά τη σύλληψη στην Ιταλία ενός εξαδέλφου του ως υπόπτου για λαθρεμπόριο, ο οποίος διαβεβαίωσε πως είχε τη βοήθεια του υπουργού.

Η Αλβανία είναι ένα σταυροδρόμι του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπήρξε σημαντική παραγωγός κάνναβης που προοριζόταν κυρίως για την Ιταλία, αν και οι Αρχές υπερηφανεύονται ότι έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στον τομέα αυτόν.

Ο νυν υπουργός Εσωτερικών Σαντέρ Λεσάι δήλωσε μάλιστα τον Ιούνιο πως η Αλβανία «έχει βγει από τον χάρτη των χωρών που παράγουν κάνναβη».

Η Αλβανία είναι επίσης κέντρο διαμετακόμισης της ηρωίνης της Μέσης Ανατολής και της νοτιοαμερικανικής κοκαΐνης, ναρκωτικών που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης