Όπως ήταν αναμενόμενο και προεξοφλημένο τόσο από τις διεθνείς αγορές και τις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, όσο και από τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς αναλυτές στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες και στη Μέση Ανατολή, ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του διαγγέλματος που απηύθυνε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, λειτούργησε εκτονωτικά και αποκλιμάκωσε την ένταση στη Μέση Ανατολή, χωρίς να ανακοινώσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις κατά δύο αμερικανικών βάσεων που εξαπέλυσε η Τεχεράνη.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως από τις πυραυλικές αυτές επιθέσεις κανένας Αμερικανός ή πολίτης του Ιράκ δεν σκοτώθηκε ενώ ήταν ελάχιστες οι υλικές ζημιές στις αμερικανικές βάσεις του Άιν αλ Άσαντ και του Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ). Απέδωσε αυτή την επιτυχή αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας στις τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, την έγκαιρη διασπορά του υλικού και των μονάδων καθώς και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το όποιο χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πρωί της Τετάρτης και μετά την επίθεση ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή ανέφεραν πως οι Ιρανοί με πολύ μεγάλη προσοχή επέλεξαν να χτυπήσουν με πυραύλους μικρού βεληνεκούς στόχους που ήδη βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας με αποτέλεσμα τη μείωση της ισχύος και της αποτελεσματικότητας των χτυπημάτων αυτών. Κατά τους ίδιους αναλυτές, η επιλογή των Ιρανών ήταν συνειδητή ενώ προσέφερε στον μηχανισμό προπαγάνδας της Τεχεράνης το δικαίωμα να ομιλεί για αντεκδίκηση για την εκτέλεση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σε αυτό το συμπέρασμα είχαν καταλήξει από το μεσημέρι της Τετάρτης και όλα τα έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης της Δύσης, του Ισραήλ, καθώς και οι μεγάλες και έγκυρες εφημερίδες του αραβικού κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήνυμα ως φαίνεται ελήφθη από νωρίς στην Ουάσινγκτον η οποία δεν έδωσε σημασία στους ισχυρισμούς της δημόσιας τηλεόρασης της Τεχεράνης, ότι δηλαδή οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 80 Αμερικανών στρατιωτών. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτές οι αναφορές δεν είχαν καμία βάση.

Κινούμενος σε αυτή τη λογική ο Τραμπ στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο, επισήμανση που θα ικανοποιήσει τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, το Ισραήλ.

Ο Τραμπ επίσης εξήγησε ότι η επιλογή να εκτελεστεί ο Σουλεϊμανί έπρεπε να είχε υλοποιηθεί προ καιρού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεώρησε τον υποστράτηγο Σουλεϊμανί βασικό υπεύθυνο για μια σειρά από εγκλήματα στη Μέση Ανατολή καθώς και για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη Συρία, στην Υεμένη, στον Λίβανο και στο Ιράκ.

Επισημαίνεται πως σε κύριο άρθρο της η DW δημοσίευσε μία ανάλυση του ινστιτούτου Hudson της Ουάσινγκτον, όπου ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί εμφανίζεται να ήταν ο επί της ουσίας υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο πραγματικός αρχηγός του Ιράν και ο αναμφισβήτητος στρατιωτικός ηγέτης του ένοπλου βραχίονα της Τεχεράνης για όλες τις επιχειρήσεις εκτός του Ιράν. Ήταν δηλαδή τρία πράγματα στη συσκευασία του ενός.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε δύο φορές την ηγεσία του Ιράν να στραφεί προς τον πολιτισμένο κόσμο να απαρνηθεί τον ρόλο του ενορχηστρωτή της παγκόσμιας τρομοκρατίας και να εργαστεί για την ειρήνη, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ θα ανταποκριθούν αμέσως εάν αυτό συμβεί.

«Το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα, με λαμπρό μέλλον και πολλές δυνατότητες», είπε ο Τραμπ, ο οποίος βεβαίως επεσήμανε πως δεν πρόκειται να ακυρωθεί καμία από τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί, έως ότου διαπιστωθεί αλλαγή στρατηγικής της Τεχεράνης. Αντιθέτως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να επιβληθούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Το σημαντικότερο ωστόσο σημείο του διαγγέλματος ήταν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε σε στρατιωτικά χτυπήματα ή σε χτυπήματα αντεκδίκησης μετά τις πυραυλικές επιθέσεις. Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο με το οποίο προς το παρόν δόθηκε ένα τέλος στην κλιμάκωση της έντασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης