Στο Ιράν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης  Αλί Ραμπιί εκτιμά πως εντός των δυο επόμενων ημερών οι ταραχές θα έχουν κοπάσει ενώ η  Τουρκία ελπίζει πως θα αποκατασταθεί η ηρεμία και οι διαδηλώσεις με αφορμή την αύξηση της βενζίνης. Ήδη, η ένταση έχει αρχίσει να εκτονώνεται και η κατάσταση είναι κατά 80% πιο ήρεμη αναφορικά με τις ταραχές και τα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, επιθυμεί τερματισμό των επεισοδίων  ενώ αναφέρει πως τα κοινά συμφέροντα με το Ιράν επιβάλλουν αγαστές σχέσεις.  Επίσης, επανέλαβε την αντίθεση της Άγκυρας στις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης (το Σεπτέμβριο η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί πως ένας πολίτης κι ένας αστυνομικός έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή το βράδυ στο Ιράν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις διαμαρτυρίες που γίνονταν σε πολλές πόλεις της χώρας, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση μεγάλης αύξησης στην τιμή της βενζίνης.

Οι ιρανικές αρχές προειδοποίησαν χθες Κυριακή ότι δε θα ανεχθούν «την ανασφάλεια», και η Τεχεράνη διέκοψε προσωρινά την πρόσβαση στο Ίντερνετ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η επαναφορά των βαριών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βύθισε την οικονομία της χώρας σε μεγάλη ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ του Ιράν θα μειωθεί κατά 9,5% φέτος, έπειτα από μείωση 4,8% το 2018. Ο πληθωρισμός, που προκαλείται από την πτώση της ισοτιμίας του ριάλ απέναντι στα ισχυρά ξένα νομίσματα, είναι επισήμως 40%.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 50% και θα ανέλθει από 10.000 σε 15.000 ριάλ (11 λεπτά του ευρώ) για τα πρώτα 60 λίτρα που αγοράζει κάποιος κάθε μήνα. Πέραν αυτής της ποσότητας, η τιμή του λίτρου θα τριπλασιαστεί στα 30.000 ριάλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης