Δείτε εδώ το live της NASA από την αποστολή του ORION

Εκτοξεύτηκε την Παρασκευή το μεσημέρι το μη επανδρωμένο σκάφος της NASA, Orion. Η δοκιμαστική πτήση θα φτάσει 15 φορές ψηλότερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ακραία ταχύτητα, πριν πέσει τελικά με αλεξίπτωτα στον Ειρηνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την εκτόξευση του Orion:

Ολόκληρη η αναμετάδοση της NASA από την εκτόξευση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω προβλήματος σε βαλβίδες των δεξαμενών υδρογόνου στον μεγάλο πύραυλο Delta IV που μεταφέρει στην κορυφή του το Orion.

Η κωνική κάψουλα έχει διάμετρο πέντε μέτρα και από την επόμενη δεκαετία θα μεταφέρει για πρώτη φορά τους Αμερικανούς αστροναύτες πέρα από την τροχιά της Σελήνης: πρώτα στους αστεροειδείς και τελικά στον Άρη.

Η δοκιμή του Orion σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν επανδρωμένα σκάφη στην εξερεύνηση του διαστήματος από τις αποστολές του προγράμματος Apollo, που οδήγησαν στην κατάκτηση της Σελήνης τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Μεταξύ των αποστολών που ενδέχεται να αναλάβει το Orion βρίσκεται η απόπειρα προσεδάφισης επανδρωμένο σκάφους στον Άρη τη δεκαετία του 2030.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης