Πριν από λίγη ώρα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Λιβύης το τουρκικό κρατικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τους περίμενε στρατιωτική υποδοχή από τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις που ελέγχονται από τον Φαγέζ αλ Σαράζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Τούρκων και Λίβυων στρατιωτικών.

Ωστόσο, λίγο μετά το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Αρχικά στείλαμε στη Λιβύη τον αρχηγό του Ναυτικού. Στη συνέχεια και μετά την επίσκεψή μου στο Κατάρ την Πέμπτη 3 Ιουλίου, στείλαμε στη Λιβύη τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία στη Λιβύη κάνοντας “στενό μαρκάρισμα”. Στο Κατάρ συζήτησα πώς μπορούμε από κοινού να δράσουμε στη Λιβύη, στη Συρία, το Ιράκ, το Σουδάν και την Υεμένη».

Είναι γνωστό ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί ή συγχρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στις παραπάνω περιοχές. Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα είναι σε θέση να διασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ενίσχυση της επιχειρησιακής της δυνατότητας στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα, καθώς και στο Κέρας της Αφρικής. Και όλα αυτά με χρήματα από το Κατάρ, το οποίο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον βρίσκεται σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης