Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ανέφερε η Bundesbank.

Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ “κατέληξε στο συμπέρασμα πως το βασικό σενάριο για συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και σταδιακά επιταχυνόμενο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη παραμένει ανέπαφο”, έγραψε η Bundesbank στη μηνιαία της έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 20 και 21 Ιουλίου και ο Πρόεδρος Mario Draghi δίστασε να υποσχεθεί φρέσκα μέτρα στήριξης για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο Draghi είχε πει πως είναι νωρίς να διαπιστώσει κανείς ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από το βρετανικό δημοψήφισμα, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι αγορές είχαν επιδείξει “ενθαρρυντική ανθεκτικότητα”. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την κατάσταση το Σεπτέμβριο, όταν θα έχει φρέσκες οικονομικές προβλέψεις.

H Τράπεζα της Αγγλίας αντέδρασε επιθετικά στο αποδυναμωμένο outlook για τη βρετανική οικονομία κατά τη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου, μειώνοντας τα επιτόκια και ξεκινώντας ένα νέο πρόγραμμα αγοράς παγίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Bundesbank εκτίμησε πως ο οικονομικός αντίκτυπος από το Brexit για τη Γερμανία “θα μείνει πιθανότατα συγκρατημένος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”. Η γερμανική οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι θετικές προσδοκίες των επιχειρήσεων επηρεάστηκαν μόνο ελαφρώς στον απόηχο του δημοψηφίσματος παρά την έντονη δημόσια συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις στην οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης