Στην εξουδετέρωση δύο βομβών προχώρησαν οι Αρχές στη Β. Ιρλανδία, με εκπρόσωπο της Αστυνομίας να αφήνει να εννοηθεί πως είχαν τοποθετηθεί από Ιρλανδούς εθνικιστές μαχητές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο ένας εκ των δύο μηχανισμών είχε εκρηκτική γόμωση 270 κιλών, περίπου την ίδια ποσότητα με εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί στο Όμα το 1998, όταν είχαν σκοτωθεί 29 άνθρωποι και είχε τοποθετηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο όχημα στην πόλη Νιούρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αστυνομία θεωρεί ότι τις βόμβες είχαν τοποθετήσει εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998, που είχε σηματοδοτήσει το τέλος της σύγκρουσης στην επαρχία η οποία συνεχίζει να παραμένει στην δικαιοδοσία της Βρετανίας.

«Οποιοσδήποτε βρισκόταν σε απόσταση ως και 50 μέτρα από αυτό τον μηχανισμό θα είχε σκοτωθεί και οποιοσδήποτε βρισκόταν σε απόσταση ως και 100 μέτρα θα είχε τραυματιστεί», δήλωσε ο ‘Αλεστερ Ρόμπινσον, ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας στη Β. Ιρλανδία.

«Επρόκειτο για έναν πολύ σημαντικό μηχανισμό. Εάν είχε εκραγεί θα είχε προκαλέσει καταστροφή», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυροτεχνουργοί του Στρατού είχαν εξουδετερώσει μια παρόμοιου μεγέθους βόμβα στην μεθοριακή πόλη Νιούρι περίπου την ίδια περίοδο το 2011.

Άλλη μια βόμβα βρέθηκε κοντά στον κεντρικό οδικό άξονα από το Δουβλίνο προς το Μπέλφαστ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και η αστυνομία ανέφερε ότι ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει απώλειες.

Η δεύτερη βόμβα που εξουδετερώθηκε από το Στρατό το Σάββατο ανακαλύφθηκε κάτω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στο Μπέλφαστ, όπου 80 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για πέντε ώρες στην διάρκεια τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για το πόσο ισχυρή ήταν.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης