Θεαματικά αποτελέσματα είχαν οι ενεργειακές παρεμβάσεις που διενεργήθηκαν πρόσφατα στο Empire State Building.

Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της «πράσινης» ανακαίνισής του, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας του τρίτου ψηλότερου κτηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό 5% μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζαν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργασίες άρχισαν το 2009, με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 38% και την εξοικονόμηση 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, στόχος που θα επιτευχθεί με την ανακαίνιση και των ενοικιαζόμενων χώρων.

Με το πρόγραμμα παρεμβάσεων, τα 6.500 παράθυρα του κτηρίου ανακαινίστηκαν, το ψυχροστάσιο εκσυγχρονίστηκε, οι λαμπτήρες πυράκτωσης αντικαταστάθηκαν με LED, ενώ εγκαταστάθηκαν νέα συστήματα ελέγχου του κτηρίου, καθώς και ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας από τους ενοίκους, στο οποίο έχουν πρόσβαση μέσω Ίντερνετ.

Μέχρι στιγμής, το μεγαθήριο του Μανχάταν με τους 102 ορόφους είναι κατά 20% αποδοτικότερο. Ο όμιλος Johnson Controls, που επιβλέπει τις εργασίες, έχει εγγυηθεί εξοικονόμηση χρημάτων ύψους 20% για την επόμενη 15ετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εφαρμόζουμε ένα δοκιμασμένο μοντέλο που δείχνει στους ιδιοκτήτες και στους διαχειριστές πώς να περιορίσουν τα έξοδα και να βελτιώσουν την αξία των κτηρίων τους εντάσσοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα στις μελλοντικές αναβαθμίσεις» λέει ο Άντονι Μάλκιν από τη διαχειρίστρια εταιρία του κτηρίου.

«Είναι σαφές ότι στα υπάρχοντα κτήρια υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες εξοικονόμησης ενέργειας» λέει ο Ντέιβ Μάιερς της Johnson Controls, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι η αγορά των επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων θα αγγίξει τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020.

Eπιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης