Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ, μετά τη δημοσίευση ομιλίας του. στην οποία χρησιμοποίησε τον όρο «σχιστομάτηδες» για να αναφερθεί σε Κινέζους, ενώ μίλησε με ειρωνικό πνεύμα για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο Γερμανός επίτροπος και συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η αναφορά του στους ανθρώπους ασιατικής καταγωγής ήταν μάλλον απρόσεκτη, χωρίς όμως να ζητήσει συγγνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, είπε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει την Κίνα και υπερασπίστηκε τον εαυτό του έναντι των καταγγελιών για ρατσισμό, λέγοντας πως οι επικριτές του πρέπει να καταλάβουν το πλαίσιο στο οποίο μιλούσε.

«Στην ομιλία μου ήθελα να προειδοποιήσω την Γερμανία ότι έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση» στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας ενώ υπολείπεται ασιατικών χωρών, από τις οποίες θα πρέπει να παραδειγματιστεί.

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο επίτροπος αναφέρεται ειρωνικά στις προτεραιότητες της γερμανικής πολιτικής – όπως οι άδειες μητρότητας – και καταλήγει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι ίσως στο μέλλον θα νομοθετηθούν «υποχρεωτικοί γάμοι ομοφυλόφιλων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Έτινγκερ είπε στη «Welt»πως δεν έχει τίποτα κατά των γάμων των ομοφυλόφιλων, κι ότι απλώς ήθελε να σχολιάσει ότι στη γερμανική ατζέντα υπάρχουν μικρή σημασίας θέματα ενώ απουσιάζει το κρίσιμο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης