Έξι άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός υπό ανέγερση, πολυώροφου κτηρίου στο Αμπαντάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

«Τμήματα του δεκαώροφου κτηρίου Μετροπόλ, στο Αμπαντάν, στην επαρχία Χουζεστάν, κατέρρευσαν» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. «Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν», ανέφερε η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι προσπαθούν να τους εντοπίσουν.

Κυκλωμένοι από μια παχιά, γκρίζα σκόνη που πλανιόταν στον αέρα, κάτοικοι της περιοχής και περαστικοί παρατηρούσαν τα συντρίμμια του κτηρίου. Κάποιοι έμειναν αποσβολωμένοι, άλλοι ούρλιαζαν από τρόμο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.

Πυροσβέστες, με τη βοήθεια γερανών, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα μπάζα και να σώσουν τους εγκλωβισμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την απομάκρυνση των πτωμάτων, καλυμμένων με σεντόνια, αλλά και γυναίκες να κλαίνε.

Πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα συντρίμμια που έπεσαν επάνω τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εγκλωβίστηκαν οδηγοί και επιβάτες που βρίσκονταν μέσα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στο Ομάν, έδωσε εντολή στα σωστικά συνεργεία «να αναπτύξουν αμέσως ομάδες διάσωσης και τον αναγκαίο εξοπλισμό» για την απομάκρυνση των συντριμμιών, μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

 «Περίπου το 40% του κτιηρίου καταστράφηκε και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει και το υπόλοιπο» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πόλης, Εχσάν Αμπασπούρ, που διέταξε να εκκενωθούν τα γειτονικά κτήρια.

Το κτήριο ήταν ακόμη υπό κατασκευή. Συνελήφθησαν ο εργολάβος που επέβλεπε τις εργασίες και ο ιδιοκτήτης, ανέφερε ο εισαγγελέας της πόλης, Χαμίντ Μαρανιπούρ. Διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της καταστροφής.

Το κτήριο βρισκόταν «στον κεντρικό, πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης». Τα γειτονικά κτήρια στεγάζουν «εμπορικές» δραστηριότητες ή «γραφεία», μετέδωσε η τηλεόραση.

Στις αρχές του 2017 κατέρρευσε στην Τεχεράνη το κτήριο Πλάσκο, ένα εμπορικό κέντρο 15 ορόφων, αφού επί ώρες οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί και να το εκκενώσουν. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 16 πυροσβέστες, σκοτώθηκαν ενώ οι ζημιές ανήλθαν σε περίπου 365 εκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έμειναν άνεργοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης