Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο εγκληματικό δίκτυο μέχρι στιγμής, το οποίο παρήγαγε και διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ, κατάφερε και εξάρθρωσε τη Europol,έπειτα από κοινή επιχείρηση σε 7 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι συντονισμένες αυτές επιχειρήσεις έγιναν από  τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου με κοινές επιδρομές κατά της πώλησης πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ σε παράνομες πλατφόρμες στο Darknet.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι Αρχές των 7 συνολικά χωρών που συμμετείχαν, διεξήγαγαν συνολικά 36 έρευνες σε σπίτια . Συνολικά εμπλέκονται 44 άτομα ενώ υπήρξαν και 11 συλληφθέντες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν  πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, φάρμακα, όπλα, ουσίες ντόπινγκ, παράνομα φάρμακα, πλαστά έγγραφα και εικονικά νομίσματα.

Επίσης στη Γερμανία,  ανακαλύφθηκε ένα εργαστήριο το οποίο κατασκεύαζε πλαστά έγγραφα. Η Γερμανία πραγματοποίησε 27 εφόδους σε σπίτια  σπιτιών και 9 άλλες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στο Λουξεμβούργο και στην Ισπανία.

Η μεγάλη αυτή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε αφού η Πορτογαλικές Αρχές κατά΄φεραν και ξετρύπωσαν ένα  τυπογραφείο πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ τον Ιούλιο του 2019.

Αυτή η επιχείρηση που υποστήριξε η Εuropol, οδήγησε στη σύλληψη πέντε ατόμων που παρήγαγαν και διένειμαν πλαστά τραπεζογραμμάτια των 10 και των  50 ευρώ κυρίως μέσω του Darknet.

Πάνω από 26.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια μεταφέρθηκαν σε αγοραστές σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθιστώντας αυτή την εγκληματική ομάδα τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παραχαραγμένων νομισμάτων που λειτουργούσε στο Darknet μέχρι σήμερα.

Οι άνδρες της Europol διαβίβασαν τις πληροφορίες από την επιχείρηση στην Πορτογαλία στις άλλες χώρες, οι Αρχές των οποίων οδηγήθηκαν σε αγοραστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης