Εάν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το το ότι Βενεζουέλα έχει βυθιστεί σε ένα πληθωριστικό σπιράλ, δεν υπάρχει πια.
Η τιμή μιας κούπας καφέ στο δείκτη Cafe Con Leche (Καφές Με Γάλα) έχει κινηθεί ανοδικά τις έξι από τις τελευταίες 12 εβδομάδες.

Στο διάστημα αυτό, το κόστος της αυξήθηκε από τα 5.500 μπολίβαρ, στα 45.000 μπολίβαρ, το οποίο ισοδυναμεί με αύξηση 718%.
Σε ετησιοποιημένη βάση, η αύξηση μεταφράζεται σε 448.025%. (όσο και εντυπωσιακό να φαίνεται το νούμερο αυτό, υπάρχουν άλλα παραδείγματα υπερπληθωρισμού στην ιστορία που το ξεπερνούν, όπως αυτό της Ουγγαρίας τη δεκαετία του 1940 ή της Ζιμπάμπουε την τελευταία δεκαετία.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη του δείκτη τιμών δείχνει πως η φρενήρης προσπάθεια της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω της εκτύπωσης δεσμίδων μετρητών καταφέρνει μόνο να εντείνει το χάος και τα δεινά της χώρας.

Ο πληθωρισμός ήταν ανησυχητικά υψηλός τα τελευταία χρόνια, αλλά πουθενά κοντά στα σημερινά επίπεδα. Ο δείκτης Cafe Con Leche -τον οποίο δημιούργησε το Bloomberg μετά τη διακοπή δημοσιοποίησης των περισσότερων οικονομικών δεικτών από την κυβέρνηση- τοποθέτησε το ρυθμό πληθωρισμού στο 1.718% στα τέλη του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης