Η στρατιωτική αστυνομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να σταλεί σε διαμαρτυρίες για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη βάσει νόμου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τις ταραχές του Ρόντνι Κινγκ το 1992, ανέφερε το Associated Press.

Το Πεντάγωνο διέταξε τον στρατό να προετοιμάσει προσωπικό από τη Βόρεια Καρολίνα και τη Νέα Υόρκη για ανάπτυξη και επέμβαση εν μέσω των αναταραχών για τη δολοφονία του Φλόιντ από την αστυνομία ενώ ήταν υπό κράτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του AP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις μη κατονομασμένες πηγές ανέφεραν στο AP ότι οι στρατιώτες από το Fort Bragg και το Fort Drum αναμένεται να είναι έτοιμοι για ανάπτυξη εντός τεσσάρων ωρών από την παραλαβή εντολής για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στη Μινεάπολη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ να εξετάσει τη δυνατότητα αυτή, σε τηλεφωνική κλήση την Πέμπτη το βράδυ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε στο AP ότι οι στρατιωτικές αστυνομικές μονάδες θα σταλούν στη Μινεάπολη βάσει του Νόμου περί εξέγερσης του 1807.

Σύμφωνα με τους όρους του νόμου, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να αναπτύσσει αμερικανικά στρατεύματα σε οποιαδήποτε πολιτεία για να καταστείλει «κάθε εξέγερση, ενδοοικογενειακή βία, παράνομο συνδυασμό ή συνωμοσία».

 

 

 

 

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μ. Μπους επικαλέστηκε τις εξουσίες του Νόμου περί εξέγερσης το 1992, δίνοντας στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το πράσινο φως για να διαλύσουν τις ταραχές στο Λος Άντζελες. Η αναταραχή προκλήθηκε από την απαλλαγή αστυνομικών που κατηγορούνταν για υπερβολική βία στη σύλληψη του Ρόντνι Κινγκ.

Καθώς ορισμένες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Φλόιντ τη Δευτέρα έγιναν βίαιες στη Μινεάπολη, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Tim Walz διέταξε 500 άνδρες της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή.

Νέο βίντεο δείχνει τρεις αστυνομικούς να έχουν γονατίσει πάνω στον George Floyd

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή φαίνεται να δείχνει τρεις αστυνομικούς της Μινεάπολης να καταδιώκουν τον Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια σύλληψης που οδήγησε στον θάνατό του.

Προηγούμενο βίντεο του περιστατικού που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα έδειχνε μόνο έναν αξιωματικό, που ταυτοποιήθηκε ως Derek Chauvin, να βάζει το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ. Το νέο βίντεο είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια από το πρωτότυπο και δείχνει διαφορετική γωνία, βιντεοσκοπημένη από απέναντι. Δείχνει τρεις αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένου του Chauvin, γονατιστούς στο σώμα του Floyd, ενώ ένας τέταρτος αξιωματικός στέκεται κοντά.

Δείτε το βίντεο:

 

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το NBC News ως γνήσιο, αν και οι πληροφορίες σχετικά με το ποιος τράβηξε το υλικό δεν είναι διαθέσιμες.

Δύο ομοσπονδιακοί υπάλληλοι πυροβολήθηκαν στο Όκλαντ – Ένας σκοτώθηκε

Δύο αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Προστατευτικής Υπηρεσίας υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς εν μέσω διαδηλώσεων την Παρασκευή το βράδυ στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, ανέφερε η αστυνομία.

Ένας από τους αξιωματικούς πέθανε από τον τραυματισμό του. Τουλάχιστον 7.500 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης για να διαδηλώσουν για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, δήλωσε στο αστυνομικό τμήμα του Όκλαντ στο CNN. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε όλη την πόλη. Υπήρξαν αναφορές βανδαλισμού, λεηλασίας, πυρκαγιών και επιθέσεων σε αστυνομικούς, σύμφωνα με τη δήλωση της αστυνομίας.

 

 

Ενώ πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, η αστυνομία δεν μπόρεσε να παράσχει λεπτομέρειες. «Δύο αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Προστατευτικής Υπηρεσίας που σταθμεύουν στο Ομοσπονδιακό Κτήριο του Όκλαντ υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς».

«Δυστυχώς, κάποιος υπέκυψε στον τραυματισμό του», είπε το αστυνομικό τμήμα. Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό. Η Ομοσπονδιακή Προστατευτική Υπηρεσία, η οποία εμπίπτει στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και επιβολής του νόμου σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.

 

 

 

Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής από πυρά στο Ντιτρόιτ

Ένας άνθρωπος ηλικίας 19 ετών, σκοτώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ έπειτα από το θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόϊντ. Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατός του επήλθε όταν ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, τού προκάλεσε ασφυξία καθώς τον πίεζε με το γόνατό του στο λαιμό.

Σχετικά με τον θάνατο του 19χρονου, η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ντιτρόιτ ανάφερε ότι υπήρξαν πυρά μέσα από ένα SUV στο χώρο όπου υπήρχαν οι διαδηλωτές.

Ο 19χρονος, έπεσε νεκρός αργά το βράδυ της Παρασκευής 29/5, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά υπόπτου που οδηγούσε ένα γκρι Dodge Durango. Το θύμα άφησε αργότερα την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Συγκρούσεις έξω από τον Λευκό Οίκο τη νύχτα

Μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στον Λευκό Οίκο μια νύχτα μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας της Μινεάπολης. Για περισσότερες από πέντε ώρες τη νύχτα, οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν αξιωματικούς της μυστικής υπηρεσίας μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

Μερικές φορές, το πλήθος αφαίρεσε τα μεταλλικά εμπόδια και άρχισε να σπρώχνει τις ασπίδες και τους αξιωματικούς της μυστικής υπηρεσίας. Οι διαδηλωτές έσπρωξαν αρκετά σκληρά και μερικές φορές οι αξιωματικοί αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν με μικρούς τραυματισμούς. Τουλάχιστον μία φορά, οι πράκτορες ανταποκρίθηκαν στην επιθετική ώθηση και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους διαδηλωτές.

 

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας για την προστασία του Λευκού Οίκου. «Υπέροχη δουλειά χθες το βράδυ στο Λευκό Οίκο από τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Τραμπ το Σάββατο.

«Ήμουν μέσα, παρακολουθούσα κάθε κίνηση και δεν θα μπορούσα να αισθάνομαι πιο ασφαλής». Πρόσθεσε ότι το πλήθος ήταν μεγάλο και «επαγγελματικά οργανωμένο, αλλά κανείς δεν πλησίασε για να παραβιάσει τον φράχτη. Αν το είχαν κάνει, θα τους είχαν υποδεχτεί τα πιο άγρια σκυλιά και τα πιο ισχυρά όπλα που έχω δει ποτέ».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης