Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού υποψήφιου Τζο Μπάιντεν. 

Η Αμερική συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων και όλος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία το τελικό   εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί ακόμα και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ορισμένες Πολιτείες πρέπει να καταμετρήσουν τις ψήφους που δεν είχαν φτάσει καν το βράδυ των εκλογών, επειδή εξακολουθούν να βρίσκονται στο ταχυδρομείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει το προβάδισμα, μεταξύ άλλων, σε Φλόριντα, Αϊόβα και Οχάιο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν σε Αριζόνα και Καλιφόρνια, αλλά πλέον και στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. 

Ο Διαχειριστής της Επιτροπής Εκλογών του Ουισκόνσιν δήλωσε στο NBC News ότι “όλα τα ψηφοδέλτια έχουν καταμετρηθεί” στην πολιτεία. Ο Μπάιντεν κέρδισε στο Ουινσκόνσιν με 20.697 ψήφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν, μολονότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία αυτή δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Ουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το AP, ο Δημοκρατικός υποψήφιος των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ κέρδισε τελικά την πολιτεία του Ουισκόνσιν, λίγο πριν από τις 21.30. Είναι η δεύτερη πολιτεία που απομακρύνθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και κατέληξε στους Δημοκρατικούς, μετά την Αριζόνα νωρίς το πρωί. Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο Μπάιντεν παίρνει 248 εκλέκτορες και ο Τραμπ 214.

Πλέον, οι πολιτείες που δεν έχουν «κλείσει», διαμορφώνονται ως εξής:

  • Τζόρτζια: Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων, μπροστά ο Τραμπ για 86,124 ψήφους
  • Μίσιγκαν: Έχει καταμετρηθεί το 96% των ψήφων, μπροστά ο Μπάιντεν για 46,102 ψήφους
  • Βόρεια Καρολίνα: Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων, μπροστά ο Τραμπ για 76.712 ψήφους
  • Νεβάδα: Έχει καταμετρηθεί το 67% των ψήφων, μπροστά ο Μπάιντεν για 7.647 ψήφους
  • Πενσιλβάνια: Έχει καταμετρηθεί το 64% των ψήφων, μπροστά ο Τραμπ για 471,375 ψήφους
  • Αλάσκα: Έχει καταμετρηθεί το 45% των ψήφων, μπροστά ο Τραμπ για 51.382 ψήφους

Πολιτείες-κλειδιά όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν αποτελούν κρίσιμα σημεία για το αποτέλεσμα των εκλογών. 

 

Δείτε LIVE λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.

Οι 6 πολιτείες που δεν έχουν ακόμη «κλείσει»

Οι τρεις πολιτείες Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, αναμένεται να κάνουν τη διαφορά σχετικά με την εκλογή ή όχι του Τζο Μπάιντεν. Οι τρεις πολιτείες αντιπροσωπεύουν 46 εκλογικές ψήφους. Αν ο Τζο Μπάιντεν καταφέρει να επικρατήσει στις πολιτείες αυτές, θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα πρώτα αποτελέσματα σε αυτές τις τρεις πολιτείες έδιναν προβάδισμα στον Τραμπ, αλλά πλέον ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα στο Μίσιγκαν ενώ κέρδισε στο Ουισκόνσιν.

Μίσιγκαν (16 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία του βορρά, την οποία είχε κερδίσει οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,5% έναντι 48,9% του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι ψήφοι που απομένουν να καταμετρηθούν είναι κυρίως επιστολικές και θεωρείται ότι θα ευνοήσουν τον Μπάιντεν.

Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες στην Πολιτεία άφησε νωρίτερα να εννοηθεί ότι εντός της ημέρας «θα έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα» του αποτελέσματος, έστω και αν δεν θα είναι το οριστικό.

Γουισκόνσιν (10 μεγάλοι εκλέκτορες)

Σε αυτήν την αγροτική Πολιτεία, την οποία κέρδισε ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια, έχει καταμετρηθεί το 97% των ψήφων. Προς το παρόν, προηγείται οριακά ο Μπάιντεν, με ποσοστό περίπου 49,5, έναντι 48,8% του Τραμπ.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού επαληθευτεί τρεις φορές.

Νεβάδα (6 μεγάλοι εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,3%, έναντι 48,7% του Τραμπ. Το 2016 την Πολιτεία αυτήν είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον.

Οι τοπικές εκλογικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης ότι η καταμέτρηση έχει σταματήσει και δεν θα ξαναρχίσει πριν την Πέμπτη.

Εάν κερδίσει το Μίσιγκαν, το Γουισκόνσιν και τη Νεβάδα (16+10+6), ο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τους 32 εκλέκτορες που του χρειάζονται για να φτάσει στον «μαγικό αριθμό» των 270.

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)

Έχει καταμετρηθεί το 92% των ψήφων σε αυτήν την Πολιτεία του νότου που, κατά παράδοση, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται προς το παρόν, με ποσοστό 50,5%, έναντι 48,3% του Μπάιντεν, όμως τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η διαφορά αυτή θα μειωθεί όσο περνούν οι ώρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό εντός της ημέρας.

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, σε αυτήν την επίσης συντηρητική Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ψήφοι δια αλληλογραφίας που στάλθηκαν το αργότερο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, θα γίνονται δεκτές εφόσον φτάσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες)

Προς το παρόν έχει καταμετρηθεί μόνο το 79% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική Πολιτεία των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο Τραμπ διατηρούσε άνετο προβάδισμα, με ποσοστό 53,9%, έναντι 44,8% του Μπάιντεν. Σύμφωνα όμως με τα αμερικανικά ΜΜΕ, όταν ενσωματωθούν οι επιστολικές ψήφοι, η διαφορά αυτή θα μειωθεί.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό μέχρι την Παρασκευή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει νοθεία, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για νοθεία στην καταμέτρηση των ψήφων που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πολιτείες-κλειδιά. «Χθες το βράδυ, είχα ένα καλό προβάδισμα σε πολλές πολιτείες-κλειδιά», έγραψε σε tweet.

«Κατόπιν, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο με την εμφάνιση και την καταμέτρηση ψηφοδελτίων- έκπληξη».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την καταμέτρηση ψηφοδελτίων από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, που θα χρειαστούν ενδεχομένως πολλές ημέρες για να καταμετρηθούν σε ορισμένες πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η καταμέτρηση των εν λόγω ψηφοδελτίων μείωσε το προβάδισμα του Τραμπ στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, δύο πολιτείες-κλειδιά από τις οποίες εξαρτάται το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ η καταμέτρηση αυτών των ψηφοδελτίων απειλεί να εξαλείψει το προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, τις επόμενες ημέρες.

Ο Τραμπ υπογράμμισε επίσης ότι οι δημοσκόποι έσφαλαν σε αυτές τις εκλογές με «ιστορικό» τρόπο.

Λίγο αργότερα, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε μια «ασταμάτητη» μάχη «εωσότου καταμετρηθεί κάθε ψηφοδέλτιο», επίσης με ανάρτησή του στο Twitter.

«Εάν καταμετρήσουμε όλες τις νόμιμες ψήφους, πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος θα κερδίσει», δήλωσε ο Μπιλ Στέπιεν, ο διευθυντής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο΄ Μάλεϊ Ντίλον, επισήμανε πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται σε επαρκείς πολιτείες για να φθάσει τους 270 μεγάλους εκλέκτορες που χρειάζεται, προκειμένου να αναδειχθεί 46ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι ένα βέβαιο συμπέρασμα», τόνισε.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης