Ξεκίνησε στην Κούβα η διαδικασία διαδοχής του Ραούλ Κάστρο που θα διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε και θα γίνει και η τελική εκλογή του διαδόχου του. Η διαδικασία είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και ξεκινάει από τις συνελεύσεις γειτονιάς, όπου προτείνονται οι υποψήφιοι για την εκλογή τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων.

Το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και δύο ή περισσότεροι εκπρόσωποι θα προταθούν σε περισσότερες από 12.000 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα προσόντα τους και την προσφορά τους σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πιο σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι ως γείτονες προτείνουμε τους υποψηφίους μας, αυτούς που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του κόσμου και της κοινότητας», δήλωσε ο Γκλάντις Μαρς, ένας από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία στο πρακτορείο Νέα Κίνα.

Χαρακτηριστική εικόνα, 200 άτομα σε μία από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της Παλιάς Αβάνας, όπου συναντήθηκαν σε ένα δρόμο με κουβανέζικες σημαίες και ένα πανό με την εικόνα του Φιντέλ Κάστρο, για να προτείνουν τους υποψήφιους που θα τους εκπροσωπήσουν τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Σε μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 46.000 συναντήσεις γειτονιάς για να προταθούν οι υποψήφιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι στη διάθεση των ψηφοφόρων. Προσπαθώ πάντα να επιλύω τα προβλήματα της γειτονιάς μου και να ασχολούμαι με τις κρατικές οντότητες για να βρω μια λύση στα ζητήματα εκείνων που εκπροσωπώ» δήλωσε ο Νιρέιδα Σότο ένας περιφερειακός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Κούβας, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προταθεί για να εκλεγεί εκπρόσωπος. Ο 76χρονος Σότο προτάθηκε για μία πιθανή τέταρτη θητεία. Ο καθένας μπορεί να προτείνει κάποιον ανεξάρτητα από τις πολιτικές του ιδέες και δεν χρειάζεται να ανήκει σε μία πολιτική οργάνωση ή στο κυβερνόν Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Οι άνθρωποι προτείνονται λόγω των προσόντων τους και της κοινωνικής τους πορείας. Οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει για να επιλύσουν καλύτερα τα βασικά τοπικά προβλήματα» συνεχίζει ο Σότο.

Οι εκλογές στις δημοτικές και επαρχιακές συνελεύσεις για τον διορισμό εκπροσώπων θα πραγματοποιηθούν στις 22 Οκτωβρίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, όταν τα νέα μέλη του κοινοβουλίου θα εκλέξουν τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

Συνολικά 338.900 νέοι Κουβανοί ηλικίας άνω των 16 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Για την αποτροπή καλπονοθειών πολλοί νέοι θα συμμετάσχουν στην επαλήθευση των συνελεύσεων.

«Η νεολαία του νησιού έχει έναν ηγετικό και καθοριστικό ρόλο στις εκλογές αυτές για να «εξασφαλίσει» τη συνέχεια της πολιτικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 1959», δήλωσε στο Xinhua ο 20χρονος φοιτητής Γεράρδο Πουέντες.

«Θα πάρουμε βραχυπρόθεσμα τον έλεγχο του έθνους για να συνεχίσουμε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και να τα βελτιώσουμε», είπε ο 20χρονος φοιτητής.

Το Φεβρουάριο η Εθνική Συνέλευση θα επιλέξει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, μετά από μια σειρά ψηφοφοριών για την εκλογή τοπικών, επαρχιακών και εθνικών αξιωματούχων.
Ο 86χρονος απερχόμενος πρόεδρος Ραούλ Κάστρο ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2008 από τον ιστορικό ηγέτη και αδερφό του Φιντέλ Κάστρο και προχώρησε σε κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις, που αποδείχθηκαν ιδιατέρως δημοφιλείς στο λαό της Κούβας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης