Κρίσιμη εκλογική μάχη θα διεξαχθεί την Κυριακή 2 Απριλίου στη Φινλανδία με φόντο την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανήλθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2019 και τώρα έχει μπροστά της μια σκληρή μάχη ως επικεφαλής των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια “κλειστή” εκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του Πέτρι Όρπο έχει επί του παρόντος το πλεονέκτημα λίγο πάνω από το 20% στις δημοσκοπήσεις. Αλλά όχι πολύ πίσω, το δεξιό, λαϊκιστικό Κόμμα των Φινλανδών της Ριίκα Πούρα καταγράφει σημαντικές επιδόσεις.

Αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου διεθνούς εστίασης στην αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ καθώς η χώρα μοιράζεται τα μακρύτερα χερσαία σύνορα της ΕΕ με τη Ρωσία, μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Ποιος θα βάλει τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σοσιαλδημοκράτες της κυρίας Μαρίν μπορεί να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, αλλά επειδή υπάρχει συντριπτική δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δε σημαίνει ότι θα ολοκληρώσουν την κίνηση.

Η εγκατάλειψη της στρατιωτικής ουδετερότητας ήταν μια μνημειώδης αλλαγή μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά τώρα το 80% των Φινλανδών βρίσκεται πίσω από την υποψηφιότητα του ΝΑΤΟ.

«Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, η συντριπτική πλειοψηφία των Φινλανδών έλεγε πάντα όχι στο ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι το έβλεπαν ως περιττή πρόκληση της Μόσχας», δήλωσε ο Σακάρι Νουρμέλα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar Public.

Δημοφιλής η Μαρίν

Η θητεία της Φινλανδής πολιτικού, που έγινε το 2019 η νεότερη πρωθυπουργός, στην ηλικία των 34 ετών, σημαδεύτηκε από την πανδημία της Covid-19 και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η μοντέρνα, φεμινίστρια πολιτικός που τα λέει σταράτα έγινε η πιο γνωστή πολιτικός της χώρας στον πλανήτη, σημειώνει το BBC.

Παρά την κριτική που δέχθηκε πέρυσι στη Φινλανδία μετά τη διαρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του βίντεο που έδειχνε τη Μαρίν να χορεύει προκλητικά με γνωστή influencer και φίλους σε πάρτι, δεν επηρέασε αρνητικά τη δημοτικότητά της, παρά την άνοδο της κεντροδεξιάς και των δεξιών λαϊκιστών στις δημοσκοπήσεις. 64% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Helsingin Sanomat τον περασμένο Δεκέμβριο έκρινε ότι η Μαρίν έκανε «πολύ καλή» ή «αρκετά καλή» δουλειά ως πρωθυπουργός, ποσοστό που έφθασε το 69% μεταξύ των γυναικών που μετείχαν στη σφυγμομέτρηση.

«Είναι ασυνήθιστο να μη μειώνεται μέχρι το τέλος του κοινοβουλευτικού κύκλου η υποστήριξη προς την πρωθυπουργό, είναι κάτι νέο για τη φινλανδική πολιτική», τονίζει η Γένι Καριμάκι, ερευνήτρια Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι αποδίδοντας τη δημοτικότητα της Μαρίν στην επιτυχημένη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετώπισε η χώρα, που αναγνωρίζουν ακόμη και οπαδοί των αντιπάλων της.

Με ποιους θα κοντραριστεί η Μαρίν

Ο 53χρονος Πέτερι Όρπο έχει μοχθήσει να εμφανίσει ως πιο υπεύθυνο στα δημοσιονομικά το κεντροδεξιό κόμμα του, κατηγορώντας τη Μαρίν ότι με την πολιτική της έχει σωρεύσει δημόσιο χρέος. Μολονότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συμπήξουν συνασπισμό, δεν κατάφεραν να τα βρουν πριν από τέσσερα χρόνια.

Το Κόμμα των Φινλανδών της Ρίικα Πούρα, γνωστό παλαιότερα ως «Αληθινοί Φινλανδοί», θα μπορούσε να αιφνιδιάσει με μια νίκη στις εκλογές, αφού όπως λέει πολιτικός σχολιαστής Γιαν Ερολα «αν η επόμενη πρωθυπουργός δεν είναι η Σάνα Μαρίν, είναι λίαν πιθανό να έχουμε μια γυναίκα αντικαταστάτρια. Θα ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα αλλαγή: να πάμε από μια νεαρή αριστερή σε μια νέα δεξιά πρωθυπουργό», σημείωσε.

Αλλά μένει να φανεί κατά πόσον κάποιο εκ των δύο μεγάλων κομμάτων θα ήθελε να συμπήξει κυβερνητική συμμαχία με τη 45χρονη Πούρα, το κόμμα της οποίας η Μαρίν έχει χαρακτηρίσει «ανοικτά ρατσιστικό». Οι Σοσιαλδημοκράτες και άλλα δύο κόμματα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεργαστούν με το «Κόμμα των Φιλανδών», αλλά ο Όρπο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύμπραξης με κανένα κόμμα.

Όταν εξελέγη πρωθυπουργός η Μαρίν, ήταν μια από τις πέντε επικεφαλής κομμάτων που απάρτιζαν την κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, μαζί με το Κεντρώο Κόμμα, τους Πράσινους και την Αριστερά.

Αλλά λόγω του πολυκομματικού συστήματος στη Φινλανδία δεν αποκλείεται κανένα κόμμα να ξεπεράσει το όριο του 20%, σύμφωνα με την Καριμάκι, άρα ο νικητής θα χρειαστεί να πείσει και άλλα κόμματα να μετάσχουν στην κυβέρνησή του. «Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά στο τέλος θα έχουμε κυβέρνηση», σημειώνει. Ωστόσο, όπως λέει, το έργο αυτό θα είναι πολύ δυσκολότερο σε περίπτωση που κόψει πρώτο το νήμα το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα της Πούρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης