Περίπου 20 εκατομμύρια Ουζμπέκοι καλούνται στις κάλπες σήμερα Κυριακή για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές αφότου ο πρόεδρος της χώρας Τσαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ έχει ξεκινήσει μια πολιτική μεταρρυθμίσεων, μετά τον θάνατο το 2016 του απολυταρχικού ηγέτη Ισλάμ Καρίμοφ.

Τα εκλογικά κέντρα στην πιο πολυπληθή χώρα της κεντρικής Ασίας, με 33 εκατομμύρια κατοίκους, θα παραμείνουν ανοικτά από τις 08:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 20:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή των ψηφοφόρων περιορίζεται σε πέντε φιλοκυβερνητικά κόμματα, καθώς δεν επετράπη η συμμετοχή στις εκλογές σε κανέναν ανεξάρτητο κόμμα ή σε κάποιον αντίπαλο της κυβέρνησης. Όμως για πρώτη φορά ο πρόεδρος Τσαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ ενθάρρυνε τα κόμματα αυτά να προβάλουν τις διαφορές τους.

Επίσης για πρώτη φορά οι πολίτες τόλμησαν να εκφράσουν κάποιες από τις προσδοκίες και τα αιτήματά τους σε μια χώρα όπου οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες, το κόστος ζωής μεγάλο, ενώ δεν έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η διατύπωση δημοσίως αιτημάτων και παραπόνων ήταν σχεδόν αδιανόητη όσο διάστημα βρισκόταν στην εξουσία ο Καρίμοφ, που κυβέρνησε τη χώρα επί 27 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιρζιγιάγιεφ, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2016 μετά τον θάνατο του προκατόχου του, ζήτησε από τους υποψήφιους να κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να πάνε να συναντήσουν τους ψηφοφόρους, επικρίνοντας την απάθεια των απερχόμενων βουλευτών.

Έπειτα από τρεις δεκαετίες ενός ιδιαίτερα βάναυσου καθεστώτος ο πρώην πρωθυπουργός του Ουζμπεκιστάν προωθεί μια πολιτική μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας τη χώρα στις επενδύσεις και τον τουρισμό.

Εξάλλου ο Μιρζιγιάγιεφ έχει κάνει μικρές κινήσεις φιλελευθεροποίησης του πολιτικού συστήματος, κυρίως με την απελευθέρωση περίπου 30 αντιφρονούντων και δεσμευόμενος να καταβάλει προσπάθειες για την κατάργηση των βασανιστηρίων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο για κάποιες προσπάθειες «μεταρρυθμίσεων, κυρίως προς τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αν και «το πολιτικό σύστημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό απολυταρχικό».

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα παρακολουθήσουν τις σημερινές βουλευτικές εκλογές και θα παρουσιάσουν αύριο Δευτέρα τις εκτιμήσεις τους. Ωστόσο ήδη έχουν επικρίνει το γεγονός ότι η εγγραφή νέων κομμάτων «παραμένει μια δύσκολη και αυθαίρετη διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης