Τη μικρή διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν στις πρώτες αντιδράσεις τους μετά από την ανακοίνωση των exit polls, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία στην Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε μια εκλογική νίκη για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες.

Bloomberg: «O νέος συνασπισμός έχει μικρό περιθώριο ελιγμών αφού ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών»Το Bloomberg υπογραμμίζει ακόμη την τρίτη θέση που καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή στα exit polls.
Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει τελικά, αυτό που ακολουθεί είναι μια περίοδος διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα προτού καταστεί ξεκάθαρη η δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να εγκαταλείψει την λιτότητα και να αψηφήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο νέος συνασπισμός έχει μικρό περιθώριο ελιγμών αφού ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, αναφέρει το Bloomberg,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To Politico επισημαίνει ότι εάν τα exit polls είναι ακριβή («και είναι απλώς exit polls»), θα είναι μια πολύ αμφίρροπη μάχη μεταξύ της κεντροδεξιάς και της άκρας αριστεράς.

Στο CNBC, η δημοσιογράφος Catherine Boyle τόνισε ότι φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα, με τα exit polls να υποδηλώνουν ότι υπάρχει προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των exit polls o Guardian αναφέρει ότι εάν επαληθευτούν, δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι η Αριστερά δεν θα βγει από τη Βουλή έπειτα από επτά «θυελλώδεις» μήνες διακυβέρνησης. 

«Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα προγνωστικά» επιγράφεται σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά, στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική Ν.Δ. όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».

«Παραμένει μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα», παρατηρεί η tagesspiegel.de: «Βάσει της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα διαφαίνεται μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των συντηρητικών. (…) Οι αριστεροί του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φέρονται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και να λαμβάνουν από 30 έως 34%. Η ΝΔ συγκεντρώνει από 28,5 έως 32,5%. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή. Συγκεντρώνει μεταξύ 6,5 και 8%».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης