O Λευκός Οίκος ζήτησε από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του σιιτικού κινήματος των Χούτι να σταματήσουν να προκαλούν αστάθεια στην Υεμένη.

«Τους καλούμε να σταματήσουν αυτή την αστάθεια και αυτή τη βία και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να διευθετηθούν οι διαφορές ανάμεσα σε όλες τις πλευρές», είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Έρνεστ επισήμανε επίσης ότι δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα ορισμένων ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Υεμένης έχει εγκαταλείψει τη χώρα του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης και πηγές προσκείμενες στην προεδρία της χώρας διαβεβαίωσαν πάντως πριν από λίγο ότι ο πρόεδρος Χάντι παραμένει στο Άντεν, παρά την ταχεία προέλαση των μαχητών του κινήματος Χούτι στην πόλη αυτή του νότου.

Στο μεταξύ δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει το τελευταίο διάστημα με το σιιτικό ένοπλο κίνημα, κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Άντεν, όπως δήλωσαν Υεμενίτες αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ ενδέχεται να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στη νέα φάση της κρίσης και στη στρατιωτική επίθεση εναντίον του διαδόχου του που έχουν εξαπολύσει οι σιίτες Χούτι, διαμέσου των οποίων ελπίζει να πάρει εκδίκηση και να επανέλθει στο προσκήνιο.

«Ο συσχετισμός δύναμης επί του πεδίου ευνοεί τον Σάλεχ και τους Χούτι, αλλά κυρίως τον Σάλεχ», επισήμανε ο Μουστάφα Αλάνι, ειδικός σε θέματα ασφαλείας του Κέντρου Έρευνας του Κόλπου.

Οι Χούτι και ο Σάλεχ έχουν πάρει τον έλεγχο όλων των μέσων και «των δυνατοτήτων του στρατού της Υεμένης», εξήγησε ο Αλάνι.

Ο 73χρονος πρώην αρχηγός του κράτους, που έμεινε στην εξουσία για 33 ολόκληρα χρόνια πριν αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία το 2012 στον τότε αντιπρόεδρό του Χάντι, έχει «άμεση» σχέση με τους Χούτι, σύμφωνα με μια έκθεση που είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον περασμένο Φεβρουάριο. Η έκθεση αυτή έκανε λόγο περί χρηματοδότησης κι επιρροής στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Σάλεχ ανήκει στη μειονότητα των Ζαϊδιτών, από την οποία πήγασε το κίνημα των Χούτι, αλλά η κυβέρνησή του -κατά ιστορική ειρωνεία- είχε εμπλακεί σε πόλεμο με το κίνημα αυτό για πάνω από έξι χρόνια (2004-2010) στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην περιοχή Σαάντα, που αποτελεί το ιστορικό προπύργιό τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης