Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) τόνισε πως πρέπει να γίνουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία, κρίνοντας ανεπαρκές το ποσό των επιπλέον €10 δις ευρώ. που δεσμεύθηκε να δαπανήσει η κυβέρνηση μετά το 2016.

Έπειτα από μήνες διαλόγου για το ζήτημα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην εξαγγελία για επιπλέον επενδύσεις ύψους δέκα δις ευρώ. Αλλά με έναν όρο: ότι το Βερολίνο θα επιτύχει τον στόχο τον οποίο έχει θέσει να ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα, με το οποίο η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει αντιληφθεί σε ποιο βαθμό το υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων είναι σημαντικό για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ούλριχ Γκρίλο, ο πρόεδρος του BDI, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Αλλά «χρειαζόμαστε περισσότερα, για να αρχίσει μια αληθινή έφοδος στο μέτωπο των επενδύσεων», πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε έναν πιο συγκεκριμένο αριθμό.

Στον σύνδεσμο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας από τους κλάδους της τραπεζικής, της ενέργειας, του χονδρικού εμπορίου, του τουρισμού, των ασφαλειών κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επιπλέον δέκα δις ευρώ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «θα έχουν θετικές συνέπειες στο [οικονομικό] περιβάλλον», εκτίμησε ο Γκρίλο, αποφεύγοντας ωστόσο να εκτιμήσει το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων που θα συμπαρασύρει η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Ο Γκρίλο επέμεινε ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις σε πολυάριθμους τομείς: ιδίως στις υποδομές και στις μεταφορές, στα ευρυζωνικά δίκτυα, στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ώστε να «εξασφαλιστεί ότι η Γερμανία θα παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον».

Ακόμη, ζήτησε περισσότερη σταθερότητα σε ότι αφορά στο νομικό πλαίσιο στη Γερμανία, προκειμένου να ενδυναμωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: «Ολοκληρώστε το πρόγραμμα και μετά μιλάμε»
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014, 19:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης