Έκκληση για μετριοπάθεια απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες, Δευτέρα, ανάμεσα σε μέλη της κουρδικής κοινότητας και της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας στο περιθώριο μιας διαδήλωσης εναντίον της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα στη Συρία.

«Έχουμε την ευθύνη να πράξουμε ούτως ώστε η σύγκρουση σ’ αυτή την περιοχή να μην γίνει μια σύγκρουση μέσα στην κοινωνία μας και να μην γίνει απειλή για την ειρηνική συνύπαρξή μας», δήλωσε η επίτροπος της κυβέρνησης για την ένταξη Ανέτε Βίλντμαν-Μάουτς, σε συνέντευξή της στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γι’ αυτό αναμένω από όλα τα μέρη, ιδιαίτερα από τις οργανώσεις μεταναστών και τις θρησκευτικές κοινότητες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν στη μετριοπάθεια», επεσήμανε η αξιωματούχος την επομένη των συμπλοκών στη Χέρνε, στη δυτική Γερμανία.

Χθες, Δευτέρα, γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα) μια πορεία περίπου 350 κούρδων διαδηλωτών στο κέντρο αυτής της εργατικής πόλης πέρασε μπροστά από ένα καφέ με τούρκους ιδιοκτήτες.

Οι διαδηλωτές «προκλήθηκαν τότε από χειρονομίες» που έκαναν προς το μέρος τους πρόσωπα τα οποία κάθονταν στο καφέ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη συνέχεια διαδηλωτές επιτέθηκαν στο καφέ προκαλώντας δύο τραυματίες», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πορεία έγινε και πάλι στόχος λίγο μακρύτερα, όταν από άλλο κατάστημα με τούρκους ιδιοκτήτες εκτοξεύθηκε ένα μπουκάλι.

Η ατμόσφαιρα «υπερθερμάνθηκε», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κατάστημα, στο οποίο προκάλεσαν μερικές καταστροφές. Ένας πελάτης τραυματίσθηκε, όπως και ένας αστυνομικός.

Συνολικά τραυματίσθηκαν ελαφρά πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός.

Η ελευθερία του συνέρχεσθαι είναι ασφαλώς ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο όμως δεν «δικαιολογεί σε καμία περίπτωση μια τέτοια διάθεση για βία και επιθετικότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της αστυνομίας της γειτονικής πόλης Μπόχουμ, ο Γεργκ Λούκατ.

Στο Βερολίνο, ένας 30χρονος Τούρκος που φορούσε σακάκι διακοσμημένο με την τουρκική σημαία δέχθηκε επίθεση από ομάδα περίπου 15 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Οι δράστες μιλούσαν «γερμανικά και αραβικά», σύμφωνα με το θύμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο.

Στη Γερμανία ζουν περίπου ένα εκατομμύριο Κούρδοι, συχνά προερχόμενοι από την τουρκική επικράτεια. Η χώρα αριθμεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους τουρκικής εθνικότητας ή προέλευσης.

Στη Γερμανία εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενη ενίσχυση των εντάσεων μεταξύ αυτών των δύο κοινοτήτων εξαιτίας της επίθεσης που διεξάγει η Τουρκία εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Η κουρδική κοινότητα έχει καλέσει σε μια μεγάλη εθνική διαδήλωση το Σάββατο στην Κολωνία, όπου αναμένονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης