Έκκληση για Διεθνή Βοήθεια προκειμένου να ανοικοδομηθεί το Κόμπανι και να επανέλθει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς απευθύνει ο τοπικός διοικητής Enwer Muslim, έπειτα από την απώθηση των δυνάμεων του ισλαμικού χαλιφάτου, μετά από αρκετούς μήνες μαχών.

«Μπροστά στη βαρβαρότητα της ISIS, το Κόμπανι υπερασπίστηκε όλη την ανθρωπότητα. Τώρα είναι η σειρά της ανθρωπότητα και της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξουν το Κόμπανι», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Muslim.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ύστερα από μήνες μαχών, οι γενναίες μας μονάδες YPG και YPJ, κατάφεραν να απωθήσουν με επιτυχία όλους τους τρομοκράτες της ISIS από το δημοκρατικό καντόνι του Κόμπανι. Είμαστε ευγνώμονες για τη διεθνή υποστήριξη που βοήθησε σε αυτή την επιτυχία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει επισήμως ανθρωπιστική βοήθεια από καμία κυβέρνηση ή διεθνή οργανισμό. Από τις 525 χιλιάδες πολίτες του καντονίου του Κόμπανι, μόνο οι 25 χιλιάδες κατοικούν, αυτή τη στιγμή, εντός του Κόμπανι. Από τους υπόλοιπους πολίτες, οι 200 χιλιάδες είναι παγιδευμένοι στην Τουρκία, ενώ άλλοι έχουν μοιραστεί σε διάφορες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή επιστροφή των προσφύγων, υπάρχει μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

1) Ανοικοδόμηση της πόλης του Κόμπανι: σαν αποτέλεσμα της επίθεσης της ISIS εναντίον του Κόμπανι, περισσότερο από το 80% της πόλης είναι ισοπεδωμένο και χρειάζεται ανακατασκευή άμεσα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν έως ότου ξαναχτιστεί η πόλη.

Τα τελευταία δυο χρόνια, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο Κόμπανι και υπήρχε, επίσης, διαρκής έλλειψη σε νερό. Αυτές οι ελλείψεις αγαθών καθιστούν πολύ δύσκολη την ομαλή επανεγκατάσταση των ανθρώπων στην πόλη. Προκειμένου οι πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, απευθύνουμε μια επείγουσα έκκληση για διεθνή βοήθεια και υποστήριξη στην ανοικοδόμηση της πόλης μας.

2) Βόμβες και εκρηκτικά που δεν έχουν εκραγεί: Παρόλο που η ISIS έχει ηττηθεί, υπάρχουν ακόμη σοβαροί κίνδυνοι για τους πολίτες του Κόμπανι. Η πόλη είναι γεμάτη από εκρηκτικά και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί. Τα παιδιά παίζουν δίπλα σε μια πραγματική απειλή. Μόνο την τελευταία βδομάδα, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας αυτών των βομβών.

Στα χωριά γύρω από το Κόμπανι, η ISIS έχει αφήσει σπίτια γεμάτα με εκρηκτικά, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις δυνάμεις μας να προχωρήσουν αποτελεσματικά. Μέχρι όλες οι βόμβες και τα εκρηκτικά να απομακρυνθούν από το Κόμπανι, τόσο η πόλη όσο και τα χωριά δεν θα είναι ασφαλή και οι πρόσφυγες, που τώρα ζουν σε στρατόπεδα στην Τουρκία, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να παράσχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα εργαλεία για την αφαίρεση των επικίνδυνων βομβών και εκρηκτικών επειγόντως.

3) Άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου: Το πολιτικό πείραμα στη Rojava επισήμως άρχισε στις 27 Γενάρη του 2014, αλλά, και στα τρία καντόνια, Kobane, Afrin και Cezire, είμαστε αντιμέτωποι με ένα εμπάργκο ήδη από το Γενάρη του 2013. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να άρει άμεσα αυτό το εμπάργκο, καθώς δυσκολεύει την ανοικοδόμηση του Κόμπανι.

Χωρίς έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την παροχή ιατρικού υλικού και άλλων ειδών βοηθείας, όπως επίσης και υλικών για την ανοικοδόμηση, το Κόμπανι δεν μπορεί να ξαναχτιστεί. Είναι υψίστης σημασίας η Τουρκία να επιτρέψει το άνοιγμα ενός τέτοιου διαδρόμου και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το απαιτήσει άμεσα, στο όνομα της αντίστασης του Κόμπανι και των ανθρώπων του καντονιού.

Όταν ανακοινώσαμε ότι οι γενναίες μας δυνάμεις YPG και YPJ νίκησαν την ISIS στο Κόμπανι, στις 27 Γενάρη του 2015, ολόκληρος ο κόσμος πανηγύρισε τη νίκη σα μια νίκη της ανθρωπότητας ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο κυβερνήτης του καντονίου του Κόμπανι, Enwer Muslim, δήλωσε ότι «η αντίσταση και η νίκη στο Κόμπανι ήταν μια νίκη για όλη την ανθρωπότητα και θα μείνει ως τέτοια στην Ιστορία. Μπροστά στη βαρβαρότητα της ISIS, το Κόμπανι υπερασπίστηκε όλη την ανθρωπότητα. Τώρα είναι η σειρά της ανθρωπότητα και της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξουν το Κόμπανι».

Θα θέλαμε να καλέσουμε όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών, να συνεχίσουν την υποστήριξή τους και στην ανοικοδόμηση του Κόμπανι. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν άμεσα ώστε να διευκολυνθεί η ανοικοδόμηση του Κόμπανι, στηρίζοντάς μας.

Με εκτίμηση,

Η Διοίκηση του Καντονιού του Κόμπανι

Enwer Muslim

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης