Σε άρση του αποκλεισμού της Γάζας καλούν πενήντα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί.

Συγκεκριμένα, διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπηρεσίες του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, πέντε χρόνια μετά την επιβολή του μέτρου, ύστερα από την αιχμαλώτιση και ομηρία ενός Ισραηλινού στρατιώτη και την κατάληψη του ελέγχου του παλαιστινιακού θύλακα από τη Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εδώ και πέντε χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, πάνω από 1,6 εκατ. άνθρωποι υφίστανται αποκλεισμό κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μισοί και πλέον είναι παιδιά» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων -περιλαμβανομένων της Oxfam, της Διεθνούς Αμνηστίας, των Γιατρών του Κόσμου, της Save the Children, της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς επικρίσεις σε ό,τι αφορά στον αποκλεισμό» τονίζουν οι οργανώσεις.

Σε έγγραφα που δημοσιεύουν στην πέμπτη επέτειο της επιβολής του αποκλεισμού, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί υπογραμμίζουν τα δεινά που υφίσταται ο πληθυσμός, όπως «το κλείσιμο, από το 2007, του 30% των εταιρειών στη Γάζα», όπου «το 80% των κατοίκων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το «90 ως 95% του νερού του δικτύου υδροδότησης στη Γάζα είναι ακατάλληλο προς πόση» και οι περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ στις εισαγωγές πολλών κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα για «πάνω από 71.000 κατοικίες ή περίπου το 23% του συνόλου των καταλυμάτων», σύμφωνα με μελέτες που έκαναν οι ίδιες οι ΜΚΟ και οι οργανισμοί.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα μετά την αιχμαλώτιση και ομηρία του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ τον Ιούλιο του 2006, ο οποίος τελικά απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011, με αντάλλαγμα περίπου την απελευθέρωση 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων. Ο αποκλεισμός κλιμακώθηκε τον Ιούνιο του 2007, μετά τη διά της βίας ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από την ισλαμική Χαμάς και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, καθώς και έναν αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό.

Επιμέλεια: Κώστας Αργυρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης