Διχογνωμία και διαφορετικές προσεγγίσεις από τα διεθνή ΜΜΕ προκάλεσε το αποτέλεσμα του Eurogroup της Παρασκευής. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι έπειτα από τη χθεσινή απόφαση για τετράμηνη παράταση βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπου ήμασταν και στην αρχή της διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει κερδηθεί ή απολεσθεί κάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές είναι οι φωνές που εκφράζουν την απορία για το «τι τελικά επετεύχθη» κατά τις χθεσινές συνομιλίες των εταίρων, προσθέτοντας πως «το μνημόνιο έφυγε παραμένοντας»Άλλοι υποστηρίζουν ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα για μελλοντικές αποφάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Τέλος, πολλές είναι οι φωνές που εκφράζουν την απορία για το «τι τελικά επετεύχθη» κατά τις χθεσινές συνομιλίες των εταίρων, προσθέτοντας πως «το μνημόνιο έφυγε παραμένοντας».

Ενδεικτικά εξάλλου είναι τα σχόλια του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους «New York Times», ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εκτιμά ότι «τίποτα δεν επιλύθηκε», ωστόσο θεωρεί το αποτέλεσμα «αναμφισβήτητα καλό – είναι ώρα για την Ελλάδα να αναδιοργανωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ξένος Τύπος για την Ελλάδα και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις

«Τι ακριβώς έκανε την ελληνική κυβέρνηση τελικά να συμφωνήσει δεν είναι ξεκάθαρο» σχολιάζει ο αναλυτής της DW Μπερντ Ρίγκερτ. «Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Το κύριο είναι πως μια ανεπιθύμητη διαμάχη για το χρέος διευθετήθηκε». O ίδιος δίνει συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Ο Riegert πάντως υποστηρίζει πως «η συμφωνία επιτεύχθηκε με τους ίδιους όρους που είχαν ζητηθεί πριν από τέσσερις μήνες. Δηλαδή είναι ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί και πριν από τρεις εβδομάδες».

Με αυτό τον τρόπο αιτιολογεί τις άκαμπτες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Να δούμε πώς θα εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση στους ψηφοφόρους της τους όρους της συμφωνίας».

Από τη μια θυμίζει εκείνο το οι «βάσεις φεύγουν μένοντας», δηλαδή «το μνημόνιο έφυγε παραμένοντας», και από την άλλη γεγονός είναι πως απομακρύνθηκε -τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, προς το παρόν, και μάλλον για πολύ περισσότερο- εκείνη η περιβόητη «απειλή για Grexit».

Γεγονός είναι πως η ελληνική υπόθεση παραμένει κύριο θέμα στα περισσότερα μέσα Ευρώπης και ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι «Times», η συμφωνία στο Eurogroup ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους της στην ΕΕ προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους επενδυτές της Γουόλ Στριτ, που έκλεισε σε τιμές που πλησίαζαν παλαιότερα ρεκόρ.

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ πάντως χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε «ένα πρώτο βήμα για τη διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης».

Ενώ λίγο αργότερα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα ζήτησε από την ΕΕ να συναντηθούν όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στο ένα πέμπτο της διαδρομής».

Ο Ρόμπερτ Πέστον, οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα σώθηκε από την καταστροφή για δύο μέρες». Γράφει ακόμη ότι «Ελλάδα και Γερμανία έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις», υποστηρίζοντας πως και οι δύο είναι νικήτριες, «ώστε -προς το παρόν- η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».

«Στην πραγματικότητα οι Γερμανοί είναι νικητές, μια και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο τέλος συμφώνησε στην παράταση κατά τέσσερις μήνες του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, κάτι που η κυβέρνησή του ορκιζόταν πως δεν θα έκανε».

Το ελληνικό κέρδος συνίσταται στο ότι δεν υποχρεώνεται η χώρα να παράγει αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα (που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση), καθώς και σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, όπως ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Εκείνο που δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο είναι πως «ο Γερμανός δεσμοφύλακας μπορεί να σβήσει οποιαδήποτε ώρα τα φώτα σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τα όρια της λιτότητας που έχει επιβάλει και προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες»…

«Γεγονός πάντως παραμένει ότι δίχως την παράταση της διεθνούς στήριξης η Ελλάδα διακινδύνευε ένα στράγγισμα των τραπεζικών αποθεμάτων της και εξαιρετικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών της» επισημαίνει ο Eurobserver. «Έτσι η ανάπτυξη επιστρέφει σιγά σιγά στην ευρωζώνη, η κεντρική της τράπεζα ετοιμάζεται να τυπώσει χρήμα σε μαζική κλίμακα, και αποτράπηκε μια κρίση λόγω ελληνικής εξόδου από το ευρώ»…

«Είναι πολύ νωρίς για πανηγύρια» εκτιμά στην ηλεκτρονική του σελίδα το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» μετά την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

«Η προκαταρκτική συμφωνία για τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αποτρέπει το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας. Αλλά την ίδια στιγμή αφήνει ανοιχτές πολλές λεπτομέρειες και μεταθέτει στο μέλλον σημαντικές αποφάσεις. Για τον λόγο αυτό, μοιάζει περισσότερο με εκεχειρία παρά με ειρηνευτική συμφωνία» σημειώνει το περιοδικό.



Το Reuters εκτιμά ότι «η συμφωνία, που επιτεύχθηκε ύστερα από τρεις υπουργικές συνόδους και δύο εβδομάδες σκληρών δημόσιων εκφράσεων, παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μια περίοδο χάριτος προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα μακροπρόθεσμο σύμφωνο ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους δανειστές».

Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο ειδήσεων, η συμφωνία υποχρέωσε τον νέο, ριζοσπάστη πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις για αποχώρηση από το σύμφωνο οικονομικής διάσωσης, τερματισμό της συνεργασίας με την περιβόητη «τρόικα» και αντιστροφή της λιτότητας.

Το Bloomberg σημειώνει πως «με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, η Ελλάδα αγόρασε χρόνο προκειμένου να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων».

Σύμφωνα με τους «Financial Times», εάν οι θεσμοί συμφωνήσουν επί των ελληνικών προτάσεων, θα γίνει επέκταση του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα θα κριθούν την Τρίτη, όταν θα συγκληθεί νέο Eurogroup.
 
Ο βρετανικός «Guardian» κάνει λόγο για πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις που διασφάλισαν τη νέα συμφωνία παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην ανατρέψουν τα μέτρα λιτότητας.

Τι λένε τα ιταλικά ΜΜΕ

Εκτενή αναφορά κάνουν στo Εurogroup της Παρασκευής και οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «La Repubblica» γράφει: «Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: Παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», προσθέτοντας ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό».

«Η συμφωνία βασίζεται σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν από την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού» γράφει η εφημερίδα.

Η «Corriere della Sera» σημειώνει ότι «η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί «η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι».

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ελληνικής κυβέρνησης που «αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Eurogroup» γράφει η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

H εφημερίδα εκτιμά πως «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από τη σύνοδο των υπουργών του Eurogroup», παραθέτοντας μεταξύ των άλλων τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς το συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης