Περίπου χίλιοι άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια «αλυσίδα της ειρήνης» γύρω από τη συναγωγή της Κοπεγχάγης, έναν μήνα μετά τη δολοφονία ενός Δανού Εβραίου εκεί, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εμπνευσμένη από παρόμοιες κινητοποιήσεις στο Όσλο και στη Στοκχόλμη, η συγκέντρωση έγινε κατόπιν της πρόσκλησης μιας ένωσης μουσουλμάνων νέων που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την απόρριψη της βίας και του αντισημιτισμού από την πλευρά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συγκέντρωση συμμετείχε ένα ετερόκλιτο πλήθος, διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων και προελεύσεων, που άρκεσε για να σχηματίσει αλυσίδα γύρω από το οικονομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται η εβραϊκή συναγωγή, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Δανίας.

«Πιστεύω ότι μετά τις εξελίξεις που είχαμε εδώ οι πάντες θέλουν να δείξουν κάτι, να συμμετάσχουν σε κάτι το οποίο θα στείλει το μήνυμα πως δεν ανεχόμαστε το μίσος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιντάλ Ελ Τζάμπρι, ένας Δανός παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος ήταν ο κυριότερος οργανωτής της σημερινής κινητοποίησης.

«Η Δανία, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, είναι μια ασφαλής χώρα, και πρέπει να παραμείνει έτσι για όλους, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων που έχουν ή δεν έχουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες», ανέφερε ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Δανίας, ο Νταν Ρόζενμπεργκ Άσμουσεν. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ορθώσουμε το ανάστημά μας εναντίον του μίσους και των προκαταλήψεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ήρθα για να δείξω στον κόσμο ότι βρισκόμαστε εδώ για να ζήσουμε μαζί, ειρηνικά», είπε από τη δική του πλευρά ο Ρεσάντ Σεκανταρί, ένας Αφγανός ο οποίος ζει στη Δανία εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

Τη νύχτα της 14ης προς 15η Φεβρουαρίου ο Νταν Ουζάν, 37 ετών, δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι ενώ ασκούσε εθελοντικά καθήκοντα φρουρού στο εξωτερικό της συναγωγής, όπου γινόταν μια μπαρ-μίτσβα, μια τελετή ενηλικίωσης.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος του, ένας Δανός παλαιστινιακής καταγωγής, 22 ετών, δολοφόνησε κατόπιν, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης, έναν 55χρονο Δανό σκηνοθέτη, τον Φιν Νέργκαρντ. Μερικές ώρες αργότερα, έπεφτε και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης