Περίπου 800 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνελήφθησαν χθες Πέμπτη από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Μεξικό, όπου μπόρεσαν να μπουν από τη Γουατεμάλα, ανακοίνωσε το μεξικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεκάδες στελέχη της μεξικανικής Εθνοφρουράς τούς απαγόρευσαν να περάσουν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα σε δρόμο κοντά στην Ταπατσούλα, στην πολιτεία Τσιάπας, προκαλώντας μεγάλη ένταση και πανικό μεταξύ των μεταναστών, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες είχαν μπει νωρίτερα στη μεξικανική επικράτεια επωφελούμενοι από την απουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

«Θέλουμε να μιλήσουμε απευθείας με τον πρόεδρο (Αντρές Μανουέλ) Λόπες Ομπραδόρ» έγραφε ένα πανό, ενώ κάποιοι μετανάστες κρατούσαν σημαίες των χωρών τους.

Μετά τη σύλληψή τους, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε εγκαταστάσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης, όπου αναμένεται να κριθεί η τύχη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Μεξικού είναι αντιμέτωπη με την ασφυκτική πίεση που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αξιώνει να ανακόψει τη ροή παράτυπων μεταναστών, ενώ, σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί να επιβάλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα του από το Μεξικό.

Παρόμοιες σκηνές με τις χθεσινές εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα, όταν είχαν συλληφθεί άλλοι περίπου 500 μετανάστες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Η Ουάσινγκτον επαίνεσε τη μεξικανική κυβέρνηση διότι τηρεί τη συμφωνία την οποία έκλεισαν οι δύο πλευρές τον Ιούνιο για την ασφάλεια των συνόρων.

Σε ορισμένα μέλη του καραβανιού των μεταναστών που συνελήφθησαν μοιράστηκαν έντυπα για να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου. Πολλοί μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ λένε ότι εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από την ανέχεια και τη βία των συμμοριών.

Ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ ανακοίνωσε ότι αρκετές εκατοντάδες μετανάστες που μπήκαν στην επικράτεια της χώρας από τη Γουατεμάλα απελάθηκαν αμέσως.

Αντιμέτωπος με την ασφυκτική πίεση του Τραμπ, ο Λόπες Ομπραδόρ ανέπτυξε περίπου 26.000 μέλη της εθνοφρουράς -νέου μεικτού σώματος αποτελούμενου από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς- στα βόρεια και στα νότια σύνορα της χώρας του. Μεταξύ του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου του 2019, το Μεξικό μείωσε κατά 56% τη ροή μεταναστών προς τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης