Έκθεση... «κόλαφος» για την κυβέρνηση και την Tepco

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 11:10
Έκθεση... «κόλαφος» για την κυβέρνηση και την Tepco
Ευθύνες τόσο στη διαχειρίστρια εταιρεία, Tepco, όσο και στην κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού, Naoto Kan, αποδίδει το πόρισμα κυβερνητικής έρευνας σχετικά με τα αίτια πρόκλησης της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία μετά τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το καλοκαίρι του 1945.

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ένα τσουνάμι «σάρωσε» τις ακτές στο βορειοανατολικό τμήμα της νήσου Χονσού, περνώντας και μέσα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Fukushima Daiichi. Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και εν συνεχεία να προκληθεί τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο1, Νο2 και Νο4. Ακολούθησε η δραματική ομιλία του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ζώνης πλήρους εκκένωσης, συνολικής έκτασης 20 χλμ., περιμετρικά των εγκαταστάσεων. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής έρευνας:
  • η Tepco προέβη σε λανθασμένους χειρισμούς και
  • ο κρατικός μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος
«Η εταιρία Tokyo Electric Power και οι κρατικές ρυθμιστικές Αρχές ήταν πεπεισμένες ότι γεγονότα που ξεπερνούν τις εικασίες τους δεν πρόκειται να συμβούν. Δεν γνώριζαν ότι τα μέτρα αποφυγής της χειρότερης κατάστασης ήταν επί της ουσίας διάτρητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Συνεχίζεται η ενεργοποίηση αντιδραστήρων, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012, 07:48
Φουκουσίμα: Από ανθρώπινο χέρι η καταστροφή, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, 10:27

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012, 11:10