Χιλιάδες ζωές θα είχαν σωθεί αν δεν είχαν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στις εκκλήσεις του Ο.Η.Ε. και άλλων οργανισμών για άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κέρας της Αφρικής το οποίο αντιμετώπισε το 2011 το χειρότερο κύμα ξηρασίας των τελευταίων 50 χρόνων, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Skynews.

Επικαλούμενο έρευνα των οργανώσεων «Oxfam» και «Save the Children» αναφέρει πως η διεθνή κοινότητα επέδειξε μια «κουλτούρα αποστροφής κινδύνου», στάση που ερμηνεύεται ως αποτυχία να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν ήδη είχαν σταλεί τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κυβερνήσεις και οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί κινήθηκαν εξαιρετικά αργά στη διάθεση κονδυλίων τα οποία θα ανακούφιζαν αυτούς που είχαν ανάγκη», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την εγκληματική αργοπορία που κόστισε ζωές στην Ανατολική Αφρική και χρειάζεται να πάρουμε ένα μάθημα για την ανταπόκρισή μας στην έκκληση για βοήθεια», εξήγησε η εκτελεστική διευθύντρια της «Oxfam».

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της οργάνωσης «Save the Children», Justin Forsyth, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας μέχρι 5 ετών που έχασαν τη ζωή τους το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2011 κυμαίνεται ανάμεσα σε 50.000 και 100.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλειοψηφία τους τα θύματα από την πείνα ήταν παιδιά ενώ τεράστια προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Σομαλία όπου σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού βρέθηκε στα όρια του υποσιτισμού.

«Ο κόσμος είναι ανέτοιμος για μελλοντικές καταστροφές», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011, 04:59
Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στη Σομαλία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011, 05:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης