Σχεδόν 400 υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, παραπέμπονται σε δίκη, κατηγορούμενοι για υποκίνηση ταραχών που οδήγησαν στον θάνατο δύο αστυνομικών τον Αύγουστο του 2013, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Καΐρου.

Μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013, από τον τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, εκατοντάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και υποστηρικτές του πρώην προέδρου έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, σε ομαδικές δίκες που κράτησαν μόλις λίγα λεπτά και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Περισσότεροι από 15.000 έχουν φυλακιστεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών, 379 «μέλη» της Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο κ. Μόρσι και έχει χαρακτηριστεί πλέον «τρομοκρατική οργάνωση», κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε «ένοπλη» καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αλ Νάχντα του Καΐρου.

Συμμετείχαν επίσης σε «ένοπλες παρελάσεις» κατά τη διάρκεια των οποίων «επιτέθηκαν σε πολίτες και προκάλεσαν θύματα μεταξύ των πολιτών και των αστυνομικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 379 θα δικαστούν ως υπεύθυνοι για τον θάνατο δύο αστυνομικών στην επιχείρηση διάλυσης της καθιστικής διαμαρτυρίας των υποστηρικτών του κ. Μόρσι, τον Αύγουστο του 2013. Εκείνη την ημέρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 700 ισλαμιστές διαδηλωτές, κάτι που καθιστά την επιχείρηση αυτή «μια από τις μεγαλύτερες σφαγές διαδηλωτών μέσα σε μία και μόνο ημέρα στην πρόσφατη ιστορία», σύμφωνα με το Παρατηρητηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 379 είναι φόνος εκ προμελέτης, απόπειρα δολοφονίας, σύλληψη και βασανισμός πολιτών, βανδαλισμός, οπλοφορία, αντίσταση κατά της αρχής και κατάληψη δημόσιου χώρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης