Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκαν 22 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015, 15:54
Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκαν 22 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 22 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για επίθεση σε αστυνομικό τμήμα σε περιοχή έξω από το Κάιρο το 2013, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, δήλωσαν δικαστικές πηγές.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε την περίοδο που η χώρα συγκλονιζόταν από ένα κύμα βίας που σημειώθηκε έπειτα από την ανατροπή από τον στρατό του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που είχαν γίνει εναντίον του τον Ιούλιο του 2013.

Σε έναν άλλον κατηγορούμενο, ο οποίος είναι ανήλικος, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ένας συνήγορος των καταδικασθέντων δήλωσε ότι θα ασκήσουν έφεση.

Οι αιγυπτιακές Αρχές έχουν φυλακίσει χιλιάδες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τα δικαστήρια της χώρας έχουν καταδικάσει εκατοντάδες σε θάνατο.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα συνιστά μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια, ωστόσο η Αδελφότητα δηλώνει ότι δεν συγχωρεί τη βία.

Οι κατηγορούμενοι αυτοί καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και καταστροφή δημόσιων εγκαταστάσεων μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα κατά την οποία ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του.

Ο δικαστής ο οποίος προήδρευε σήμερα του δικαστηρίου που καταδίκασε σε θάνατο τους 22 κατηγορουμένους ήταν ο Μοχάμεντ Νάγκι Σεχάτα, ο οποίος έχει διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο στις μαζικές φυλακίσεις από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη ισλαμιστών και φιλελεύθερων διαδηλωτών.

Την Τρίτη αναμένεται να εκδοθεί μια σημαντική ετυμηγορία κατά του Μόρσι, ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο για «υποκίνηση σε ανθρωποκτονία» των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης τον Δεκέμβριο του 2012 όταν βρισκόταν στην εξουσία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015, 15:54