Ο Χουσέιν Σάλεμ — στο παρελθόν συγκαταλεγόταν στους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Αιγύπτου και ήταν ταυτισμένος με τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ανατράπηκε με τη λαϊκή εξέγερση του 2011 — πέθανε στην Ισπανία χθες Τρίτη, ανέφεραν μια ανιψιά του και κρατικά ΜΜΕ.

Ο Σάλεμ είχε συλληφθεί το 2011, βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης από τις αρχές της Ισπανίας, της χώρας όπου προσέφυγε μετά τη λαϊκή εξέγερση των 18 ημερών η οποία οδήγησε στο τέλος την τριακονταετή μονοκρατορία του Μουμπάρακ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιγυπτιακό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει ερήμην να εκτίσει κάθειρξη επτά ετών και να καταβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 4 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2011, αφού τον έκρινε ένοχο στη δίκη του για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράνομο προσπορισμό κερδών.

Το 2016, ο Σάλεμ, που ήταν επίσης υπήκοος της Ισπανίας, έκλεισε συμφωνία με τις αρχές που επέτρεπε στον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του να επιστρέψουν στην Αίγυπτο χωρίς νομικές συνέπειες, με αντάλλαγμα τη δήμευση του 75% του περιουσίας του.

Η συμφωνία κλείστηκε εντός των ορίων μιας ευρύτερης διαδικασίας «συμφιλίωσης», που αφορούσε ιδίως πλούσιους επιχειρηματίες που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο για να αποφύγουν την άσκηση διώξεων σε βάρος τους για διαφθορά μετά την εξέγερση, στο αποκορύφωμα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης