Αίγυπτος: Ισόβια σε 69 υποστηρικτές της Αδελφότητας για πυρπόληση εκκλησίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, 18:01
Αίγυπτος: Ισόβια σε 69 υποστηρικτές της Αδελφότητας για πυρπόληση εκκλησίας
Συνολικά 69 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας καταδικάσθηκαν στην Αίγυπτο σε ισόβια κάθειρξη επειδή είχαν συμμετάσχει στην πυρπόληση χριστιανικής κοπτικής εκκλησίας τον Αύγουστο του 2013, στη διάρκεια της εκστρατείας καταστολής που είχε διεξαχθεί τότε εναντίον των οπαδών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι (σ.σ.: ο οποίος είχε καθαιρεθεί ένα μήνα νωρίτερα από το στρατό).

Η εκκλησία είχε πυρποληθεί στις 14 Αυγούστου 2013 στην Κερντάσα, προάστιο του Καΐρου, μερικές ώρες αφού περισσότεροι από 700 άνθρωποι που διαδήλωναν υπέρ του κ. Μόρσι είχαν σκοτωθεί μέσα σε μία ημέρα από αστυνομικούς και στρατιώτες στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Στην Αίγυπτο, η ποινή των ισοβίων μεταφράζεται σε 25 χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή. Ωστόσο, εκατοντάδες οπαδοί του κ. Μόρσι καταδικάσθηκαν μετά την καθαίρεσή του από τον στρατό, στις 3 Ιουλίου 2013, στην ποινή του θανάτου έπειτα από ομαδικές δίκες που ολοκληρώνονταν κάποιες φορές μέσα σε μερικά λεπτά και είχαν χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ «χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη παγκόσμια Ιστορία».

Δικαστήριο του Καΐρου έκρινε αυτούς τους 69 κατηγορουμένους ένοχους για «πυρπόληση εκκλησίας, απόπειρες φόνου και παράνομη οπλοκατοχή». Σε δύο ανηλίκους κατηγορουμένους επέβαλε ποινή κάθειρξης δέκα ετών στον καθένα.

Η Κερντάσα ήταν προπύργιο των οπαδών του κ. Μόρσι και της Αδελφότητας. Το βράδυ της ημέρας που πραγματοποιήθηκε η επίθεση στην εκκλησία, 13 αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε αστυνομικό τμήμα στην ίδια συνοικία, όταν ορισμένοι κάτοικοι θέλησαν να εκδικηθούν το θάνατο των 700 διαδηλωτών υπέρ του κ. Μόρσι που σκοτώθηκαν από σφαίρες στις πλατείες Ραμπάα Αλ Ανταουίγια και Νάχντα, στο κέντρο του Καΐρου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, 18:01