Η δίκη των εργαζομένων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που κατηγορούνται ότι έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα στο Κάιρο, εν μέσω έντασης για το αν θα πρέπει να τους επιτραπεί να φύγουν από τη χώρα.

Συνολικά 43 Αιγύπτιοι και ξένοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εργασία σε οργανώσεις χωρίς άδεια λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετοί Αμερικανοί υπήκοοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα. Οι συγκεκριμένοι πρόκειται να δικαστούν ερήμην, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται νομικούς κύκλους.

Η υπόθεση προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου – Η.Π.Α., με την Ουάσινγκτον να απειλεί να σταματήσει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προς τον κυριότερο σύμμαχό της στον αραβικό κόσμο.

Μια νέα επιτροπή δικαστών πρόκειται να εξετάσει την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο του Νότιου Καΐρου ύστερα από την παραίτηση άλλης επιτροπής την περασμένη εβδομάδα χωρίς να επικαλεστεί κάποιο λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί Αιγύπτιοι δικαστικοί έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ενδίδει στις αμερικανικές πιέσεις, επιτρέποντας στους ξένους που δικάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου έχει δηλώσει εν τω μεταξύ ότι θα εξετάσει το ζήτημα σε ειδική συνεδρίασή του το Σάββατο.

Οι ΜΚΟ περιλαμβάνουν το γερμανικό Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν εισαγγελείς και αστυνομία πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία 17 οργανώσεων ανά την Αίγυπτο, έθεσαν υπό κράτηση υπαλλήλους τους και κατέσχεσαν αρχεία υπολογιστών.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης