Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί από την αιματηρή επίθεση εναντίον λεωφορείου, το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Αίγυπτο. Το λεωφορείο μετέφερε χριστιανούς Κόπτες προσκυνητές, οι οποίοι πήγαιναν να επισκεφθούν το χριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στην επαρχία Ελ Μίνια στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Έγινε γνωστό ότι υπήρχαν τρία λεωφορεία με προσκυνητές, αλλά μόνο το ένα δέχθηκε τα πυρά. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν γυναίκες και παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του λεωφορείου που μετέφερε τους προσκυνητές.

Το «πρακτορείο» Amaq της εξτρεμιστικής, ισλαμιστικής οργάνωσης, μετέδωσε την ανάληψη της ευθύνης, χωρίς ωστόσο να παράσχει καμία απόδειξη για την ανάμειξη τζιχαντιστών στην επίθεση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι δεσμεύθηκε να συνεχίσει την εκστρατεία για την συντριβή των μαχητών έπειτα από την ένοπλη επίθεση στο λεωφορείο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα.

«Εύχομαι ταχεία ανάρρωση των τραυματιών και διαβεβαιώνω για την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τη σκοτεινή τρομοκρατία και να εντοπίσουμε τους δράστες», έγραψε ο Σίσι στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι Κόπτες χριστιανοί έχουν αποτελέσει αρκετές φορές στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 άγνωστοι πραγματοποίησαν αιματηρή επίθεση σε λεωφορείο, το οποίο μετέφερε Κόπτες χριστιανούς στο ίδιο μοναστήρι, σκοτώνοντας 28 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 22. 

Συλλυπητήριο μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση κατά χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη υποστήριξη στον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την ειδεχθή επίθεση κατά Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων & την αμέριστη υποστήριξή μας στον λαό & την κυβέρνηση της Αιγύπτου στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης