Ο πρίγκιπας Ουΐλιαμ, δεύτερος τη τάξει στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου, έφθασε την Πέμπτη στις νήσους Φόκλαντ για μία αποστολή ρουτίνας έξι εβδομάδων, την ώρα που μαίνεται «ο πόλεμος λέξεων» ανάμεσα στο Λονδίνο και το Μπουένος Άιρες.

«Το υπουργείο Αμύνης δύναται να επιβεβαιώσει πως ο υπολοχαγός Γουέιλς (υπηρεσιακό όνομα του Ουΐλιαμ), μέλος 4μελούς πληρώματος ελικοπτέρου ερευνών/διάσωσης, έφθασε στις νήσους Φόκλαντ για να αναπτυχθεί σε μία επιχείρηση ρουτίνας», τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν. Η αποστολή του 29χρονου Ουΐλιαμ εμπίπτει στα κανονικά του καθήκοντα ως κυβερνήτη ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης της Βασιλικής Αεροπορίας, τονίζει το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αρχιπέλαγος των Φόκλαντ, που ανήκει διοικητικά στη Βρετανία από το 1833 και υπήρξε θέατρο του πολέμου με την Αργεντινή το 1982, βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο μίας αιχμηρής μάχης ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ενόψει της 30ης επετείου από τη σύρραξη.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί μετά την ανακοίνωση του κατάπλου στην περιοχή ενός υπερσύγχρονου βρετανικού καταδρομικού, του HMS Dauntless, που το Λονδίνο υποστηρίζει πως η αποστολή του έχει προγραμματισθεί από πολλών μηνών.

Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής Αμάδο Μποουδόου κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «καλύψει» τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, όπως η ανεργία και η αυτονομία της Σκωτίας, με τους «παληκαρισμούς» στις Μαλβίνες-όπως αποκαλούν τα Φόκλαντ οι Αργεντινοί. «Ο βρετανικός πληθυσμός περνάει δύσκολες στιγμές και πασχίζουν να καλύψουν την κατάσταση τούτη με τους παληκαρισμούς που βιώνουμε. Στην Ευρώπη υπάρχει μία μεγάλη λειψανδρία πολιτικών και προσπαθούν να καλύψουν, όπως έκαναν και οι στρατιωτικοί εδώ, τα προβλήματα της ανεργίας και τα προβλήματα της κοινωνικής δυσαρέσκειας με θέματα υψηλού μηντιατικού ενδιαφέροντος.
Προσπαθούν να καλύψουν την πραγματικότητα με ένα ζήτημα που βρίσκεται πολύ μακριά, όπως οι Μαλβίνες. Η αποικιοκρατία ως πολιτική δομή αποτελεί ένα όνειδος που η ανθρωπότητα διατηρεί από τον 17ο και 18ο αιώνα. Λιγοστοί θύλακοι απομένουν, ένας από αυτούς είναι και οι Μαλβίνες», τόνισε ο αντιπρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Ξανά στα «μαχαίρια» για τα Φώκλαντ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης