Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αμπντέλ Αμπντούλ-Μάχντι και άλλους αξιωματούχους.

Ο Πομπέο πραγματοποιεί περιοδεία μίας εβδομάδας στη Μέση Ανατολή προκειμένου να παράσχει διαβεβαιώσεις στους συμμάχους εν μέσω των σχεδίων των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, και να επιδιώξει υποστήριξη για αύξηση της πίεσης στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον των συνομιλιών με τον Ιρακινό πρωθυπουργό στη Βαγδάτη, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλιχ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Αλχακίμ, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ-Χαλμπούσι, ο Πομπέο τόνισε με έμφαση την αποφασιστικότητα (των ΗΠΑ) να «αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας του Ιράκ, περιλαμβανομένης της συνέχισης της εταιρικής μας σχέσης για την ασφάλεια με τις Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας».

Ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ ξεκίνησε την περιοδεία του χθες από την Ιορδανία όπου υποσχέθηκε να ενισχύσει τις διπλωματικές και εμπορικές προσπάθειες «για την άσκηση πραγματικής πίεσης στο Ιράν» προκειμένου να αλλάξει αυτό που η διοίκηση Τραμπ χαρακτηρίζει κακόβουλες συμπεριφορές στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Πομπέο περιλαμβάνουν την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέιτ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης