Ραγδαίες εξελίξεις στο Ανόι του Βιετνάμ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία, έπειτα και από την ξαφνική αλλαγή του προγράμματος στη Σύνοδο Κορυφής. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο άνδρες είχαν πολύ καλές και εποικοδομητικές συναντήσεις, χωρίς να υπάρξει όμως συμφωνία, και πως οι ομάδες τους προσβλέπουν σε «μελλοντική συνάντηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά πληροφορίες, η σύνοδος τελείωσε νωρίτερα του αναμενομένου και ο Τραμπ θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου δύο ώρες νωρίτερα του προγραμματισμένου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, προκαλώντας ερωτήματα για την πορεία των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς, η οποία έγινε γύρω στις 08.00 (ώρα Ελλάδος), οι διαπραγματεύσεις παρέμεναν σε εξέλιξη και επρόκειτο να ολοκληρωθούν στα επόμενα 30-45 λεπτά, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιστρέφει στο ξενοδοχείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση αυτή συνεπάγεται τη ματαίωση του προγραμματισμένου γεύματος εργασίας.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Σάντερς αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα υπάρξει τελετή υπογραφών, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο αυτήν τη στιγμή.

Μέχρι τις ανακοινώσεις της Αμερικανίδας εκπροσώπου Τύπου, όλα έδειχναν ότι στη συνάντηση των δύο ανδρών το κλίμα που επικρατούσε ήταν ιδιαίτερα θετικό.

«Αν δεν ήμουν έτοιμος, δεν θα ήμουν εδώ» ήταν η απάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη, όταν ρωτήθηκε εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.

Συνέντευξη Τύπου

Στη συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού έκανε μια μικρή αναδρομή στα διεθνή θέματα «πρώτης γραμμής» την τρέχουσα περίοδο, αναφέρθηκε εν συνεχεία στις «καλές σχέσεις» του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί σήμερα δεν υπήρξε συμφωνία, ο Τραμπ απάντησε: «Eίναι το ζήτημα των κυρώσεων. Η Β. Κορέα επιθυμεί πλήρη άρση των κυρώσεων, κάτι που εμείς στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και οι ζώνες που ζητάμε (σ.σ.: αποπυρηνικοποίησης). Πιστέψτε με, γνωρίζουμε αυτήν τη χώρα, ίντσα προς ίντσα. Μας έδιναν συγκεκριμένες ζώνες, ήσσονος σημασίας συγκριτικά με αυτές που ζητάμε».

Επί της ουσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν παρείχε συγκεκριμένες διευκρινίσεις για τις ζώνες αποπυρηνικοποίησης.

Παρά το γεγονός της εμπλοκής, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας στο μέλλον.

«Είχαμε αρκετά παραγωγικές συζητήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά πάνω σε αυτό. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Ο Κιμ έχει ένα συγκεκριμένο όραμα, το ίδιο και εγώ. Είναι διαφορετικά, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από ένα έτος» ανέφερε.

«Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε σήμερα, αλλά προτιμήσαμε να αποχωρήσουμε. Μερικές φορές είναι προτιμότερο να αποχωρείς. Δεν ήταν σωστό σήμερα να υπογράψουμε, υπήρχαν εκκρεμότητες» είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης