Ο ανταποκριτής της εφημερίδας New York Times στη Μέση Ανατολή Άντονι Σαντίντ, ο οποίος τιμήθηκε με δύο βραβεία Πούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου του Ιράκ, πέθανε χθες Πέμπτη ενώ βρισκόταν στην Συρία ύστερα από πιθανή κρίση άσθματος, ανακοίνωσε η διεύθυνση της εφημερίδας.

Ο Σαντίντ ήταν 43 ετών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαντίντ βρισκόταν ήδη μια εβδομάδα στην Συρία συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και με άλλες δυνάμεις που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, η κυβέρνηση του οποίου πραγματοποιεί εκστρατεία καταστολής κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων εδώ και 11 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν γνώριζε ότι βρισκόταν στη χώρα, ανακοίνωσε η εφημερίδα. Ο φωτογράφος των New York Times Τάιλερ Χικς είπε στην εφημερίδα ότι ο Σαντίντ ο οποίος λάμβανε αγωγή για το άσθμα, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα νωρίς την Πέμπτη και στη συνέχεια υπέστη μοιραία κρίση.

Όπως ανακοίνωσαν οι Times, τον είχαν προτείνει για βραβείο για την κάλυψη των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης στην Μέση Ανατολή τον περασμένο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαντίντ, ο Χικς και δύο άλλοι δημοσιογράφοι των Times κρατήθηκαν όμηροι για πάνω από μια εβδομάδα πέρυσι από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι στην Λιβύη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Ο Σαντίντ κάλυψε επίσης την εξέγερση στο Κάιρο με την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Το 2002, ενώ εργαζόταν για την Boston Globe, πυροβολήθηκε στον ώμο στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, ο Σαντίντ μιλούσε άπταιστα αραβικά. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης