Στην άμεση απόσυρση ενός video το οποίο προωθούσε την ιδέα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ευρώπη καθώς παρουσίαζε διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς με τρόπο προσβλητικό.

Στο video παρουσιάζονται τρεις άνδρες να ετοιμάζονται να μονομαχήσουν με μια γυναίκα. Η ικανότητά τους στις πολεμικές τέχνες είναι εμφανής, την ίδια στιγμή που μια σειρά από εξωτερικά χαρακτηριστικά βοηθούν τον θεατή να τους ταυτίσει με μια συγκεκριμένη θρησκευτική μειονότητα που υπάρχει μέσα στους κόλπους της Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις ολοκληρώνεται η επίδειξη των ικανοτήτων τους στις πολεμικές τέχνες, η γυναίκα πολλαπλασιάζει τον εαυτό της βάζοντας με αυτό τον τρόπο στη «μέση» τους τρεις άνδρες, οι οποίοι διαισθάνονται την ανωτερότητα του αντιπάλου τους και αφήνουν τα όπλα τους να πέσουν στο έδαφος.

Στη συνέχεια η κάμερα αρχίζει να απομακρύνεται από τη σκηνή, επιτρέποντας τη μετατροπή των 12 γυναικών στα 12 αστέρια της Ε.Ε. (διαμέσου του κίτρινου χρώματος). Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει συγνώμη για το γεγονός πως το video «έγινε αντιληπτό ως επιθετικό και ρατσιστικό».

«Τα μηνύματα από το κοινό στο οποίο στόχευε το video (ηλικίας από 16 μέχρι 24 ετών) και το οποίο έχει δει ταινίες με πολεμικές τέχνες και έχει έρθει σε επαφή με αντίστοιχα video games ήταν θετικά. Ωστόσο υπήρξαν ανησυχίες για το πώς τελικά το μήνυμα της ενοποίησης των πολιτισμών με αρμονικό τρόπο μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., που εκφράζεται μέσα από το video “Μεγαλώνοντας Μαζί”», γινόταν αντιληπτό», εξήγησε ο Stefano Sannino, γενικός διευθυντής της αρμόδιας επιτροπής για τη Διεύρυνση της Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι περιπτώσεις όπου διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τις μειονότητες προκαλούν αντικρουόμενες απόψεις σε κυβερνήσεις ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια. Τα προβλήματα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα από το γεγονός πως αρκετά ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να εντάξουν ομαλά μεγάλους αριθμούς μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός τους, σεβόμενα παράλληλα συγκεκριμένες εκφάνσεις του δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους (π.χ. θρησκευτική ελευθερία).

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης