Η Ευρώπη αναμένει το «ναι» του Λονδίνου για τη νέα συμφωνία για το Brexit. Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως μια προσωρινή τεχνική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη και περιμένει υποστήριξη από την κυβέρνηση του Τζόνσον. Την ίδια στιγμή ο βρετανός πρωθυπουργός επισημαίνει πως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν κάνει λόγο για μαραθώνιες συνομιλίες που μπορεί να καταλήξουν σε υπογραφές ακόμη και αύριο, Πέμπτη. 

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

«Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Τζόνσον: «Είναι πιθανή μια συμφωνία για το Brexit, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί» δήλωσε μιλώντας στους κορυφαίους υπουργούς του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. 

Όπως επεσήμανε σήμερα, Τετάρτη, ο εκπρόσωπός του Τζόνσον υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν», είπε ο εκπρόσωπος.

Μακρόν: Η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί αύριο, Πέμπτη

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί, ενώ διεξάγονται μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

«Θέλω να πιστεύω ότι μια συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και πως θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης