Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 έργο προτεραιότητας, δήλωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ενέργειας Μιγκέλ Αρίσα Κανιέτε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο Nord Stream (2-σ.σ) δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο PCI ( έργα κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση- σ.σ) . Ο αγωγός δεν συνιστά προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο Nord Stream-2 προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών συνολικής δυναμικότητας μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, οι οποίες θα φθάνουν στην Γερμανία από την Ρωσία υποθαλάσσια μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Ο νέος αγωγός σχεδιάζεται να κατασκευαστεί παραπλεύρως με τον Nord Stream. Η εταιρεία Nord Stream 2 AG, είναι διαχειριστής του αγωγού Nord Stream-2, το κόστος του οποίου θα ανέλθει συνολικά στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μοναδικός μέτοχος της Nord Stream 2 AG είναι η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom. Ευρωπαίοι εταίροι της είναι οι εταιρείες Shell, OMV, Engie, Uniper και Wintershall, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν κατά 50% τον αγωγό Nord Stream-2, δηλαδή με 950 εκατομμύρια ευρώ η κάθε εταιρεία. Η Gazprom θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο 50% με 4,75 δισεκατομμύρια ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης