Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοινώσεις τους με αφορμή την 15η επέτειο από τη δολοφονία της δημοσιογράφου της εφημερίδας Novaya Gazeta Άννα Πολιτκόφσκαγια, απηύθυναν έκκληση προς τις ρωσικές αρχές να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι εντολείς της δολοφονίας της, ενώ στο Παρίσι και την Μόσχα πραγματοποιήθηκαν δράσεις μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας της.

Έξω από το κτήριο της ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι, ακτιβιστές ντυμένοι στα μαύρα πραγματοποίησαν σιωπηρή πικετοφορία. Στέκονταν κρατώντας μαύρα μπαλόνια στα οποία αναγραφόταν η φράση «Unhappy Birthday Mr. Putin» (Δυστυχισμένα Γενέθλια Κύριε Πούτιν) αλλά και πλακάτ που έγραφαν: «Η 7η Οκτωβρίου είναι ημέρα δολοφονίας της Άννα Πολιτκόφσκαγια, ημέρα γέννησης του Βλαντίμιρ Πούτιν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» Κριστόφ Ντελουάρ δήλωσε: «Από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε στην εξουσία, από τότε που εξελέγη πρόεδρος στη Ρωσία δολοφονήθηκαν όχι λιγότεροι από 40 δημοσιογράφοι, Και αυτό γίνεται εντελώς ατιμώρητα. Ελπίζαμε ότι θα μάθουμε ποιος έδωσε εντολή να δολοφονήσουν την Άννα Πολιτκόφσκαγια, αλλά αυτό τώρα είναι αδύνατο. Κάνουμε την πορεία αυτή για να μην υπάρξουν στην Ρωσία πλέον τέτοιου είδους κατά παραγγελία δολοφονίες».

Εκδηλώσεις μνήμης για την 15η επέτειο της δολοφονίας της Άννα Πολιτκόφσκαγια οργανώθηκαν από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» έξω από τις πρεσβείες της Ρωσίας στο Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι και έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Novaya Gazeta στη Μόσχα.

Στα γραφεία της εφημερίδας Novaya Gazeta εγκαινιάσθηκε μουσείο στη μνήμη της Ρωσίδας δημοσιογράφου, ενώ στην είσοδο του σπιτιού της όπου δολοφονήθηκε, κόσμος άφηνε λουλούδια και άναβε κεριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλοι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Άννας Πολιτκόφσκαγια θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη μέσω μιας ανοικτής και διαφανούς δικαστικής διαδικασίας. Αναμένουμε από τη Ρωσία να τηρήσει τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

«Καλούμε και πάλι να εντοπιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται στη δολοφονία της και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Η συνεχιζόμενη ατιμωρησία όσων διέταξαν τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια υπονομεύει την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του Τύπου και τα ευρύτερα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Καθώς τιμούμε την κληρονομιά της Πολιτκόφσκαγια, αναγνωρίζουμε το θάρρος και την επιμονή των ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους χαρακτηρίζονται άδικα ως “ξένοι πράκτορες”, που εργάζονται σήμερα σε συνθήκες καταστολής. Τους συμπαραστεκόμαστε σήμερα και κάθε μέρα».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτημα που του έθεσε ο ραδιοσταθμός Kommersant FM, πώς το Κρεμλίνο εκτιμά αποτελέσματα της έρευνας καθώς 15 χρόνια μετά τη δολοφονία η ανάκριση δεν κατάφερε να κατονομάσει τους εντολείς της δολοφονίας της Πολιτκόφσκαγια, δήλωσε:

«Δεν σχολιάζουμε και δεν θέλουμε να σχολιάσουμε το έργο της ανάκρισης. Όλοι γνωρίζουν καλά ότι πολλά εγκλήματα, ιδιαίτερα τα κατ’εντολήν, είναι πολύ περίπλοκα στη διαλεύκανσή τους και συχνά για τη διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων απαιτούνται πολλά, παρά πολλά χρόνια. Φυσικά, όλοι μας θα θέλαμε οι ένοχοι αυτού του εγκλήματος, εκτελεστές και εντολείς, να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης