Το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου καταγράφηκε για μια ακόμα φορά από την τηλεοπτική κάμερα στο Ιντλίμπ της Συρίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Αρίχα, προκαλώντας τον θάνατο πολλών αμάχων. Ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι μόλις πέντε ετών, το οποίο θυσιάστηκε για να σώσει την επτά μηνών αδελφούλα της μετά από τον βομβαρδισμό. 

Η εικόνα, που κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει δύο κοριτσάκια που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια να κρατούν από το χέρι τη μικρούλα αδελφή τους, η οποία κρέμεται στο κενό, από ύψος πολλών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη φωτογραφία, η Ριχάμ, πέντε ετών, κρατάει την Τούκα, μόλις επτά μηνών, από το σκισμένο μπλουζάκι της, ενώ η Ντάλια, δίπλα της, φαίνεται πως έχει εγκλωβιστεί σε ένα κομμάτι τσιμέντο. Πιο ψηλά, ένας άνδρας ουρλιάζει, ανήμπορος μπροστά στο δράμα.

Η εικόνα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο κατέγραψε με τον φακό του ο Μπασάρ αλ Σέιχ, του τοπικού διαδικτυακού δικτύου SY24. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε την Τετάρτη στην Αρίχα, μια πόλη στη επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται στο στόχαστρο φονικών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ριχάμ πέθανε λίγο αφότου ο φωτογράφος τράβηξε τη φωτογραφία, ενώ η Τούκα και η Ντάλια νοσηλεύονται στην Ιντλίμπ.

 

«Η Τούκα τραυματίστηκε στο κεφάλι. Διασωληνώθηκε για 24 ώρες, τώρα έχει μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η κατάστασή της είναι σταθερή, Θεού θέλοντος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Ισμαήλ.

Η Ντάλια, επίσης, «βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», αφού τη χειρούργησαν, καθώς είχε τραυματιστεί στο στήθος, σύμφωνα με τον γιατρό Μοχάμεντ, που εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο.

Ο Ταουφίκ Κατάν ήταν μεταξύ των διασωστών που επενέβησαν την Τετάρτη στην Αρίχα μετά την αεροπορική επιδρομή. Αφού ανέσυρε από τα ερείπια ένα άλλο θύμα, επέστρεψε σύντομα στον τόπο της τραγωδίας.

Όμως, όπως αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο μεταξύ «τα δύο κοριτσάκια είχαν πέσει».

Η μητέρα της οικογένειας, που απαριθμούσε έξι αδελφές, σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό. Εκτός της Ριχάμ, άλλη μια κόρη της, η 3χρονη Ροουάν κατέληξε.

Άλλες δύο αδελφές τραυματίστηκαν, όμως τα κατάφεραν.

 

Οι βομβαρδισμοί σχολείων, νοσοκομείων και αγορών από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 103 αμάχους τις τελευταίες 10 ημέρες, ανάμεσά τους 26 παιδιά, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Μισέλ Μπατσελέτ.

«Πρόκειται για μη στρατιωτικούς στόχους και φαίνεται απίθανο, δεδομένης της συστηματικότητας με την οποία γίνονται αυτές οι επιθέσεις, να πλήττονται κατά λάθος», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία, όπου η επαρχία Ιντλίμπ και η γύρω περιοχή, που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, βομβαρδίζονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και τις ρωσικές δυνάμεις.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται σε μεγάλο μέρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ.

Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση από το τέλος του Απριλίου την επαρχία και τις παρακείμενες περιοχές που ανήκουν στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας.

«Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από το τέλος του Απριλίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι εχθροπραξίες διεξάγονται παρά τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2018 ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ορισμένες από τις αντάρτικες οργανώσεις. Η συμφωνία είχε ως στόχο να προστατεύσει την επαρχία Ιντλίμπ από μεγάλης κλίμακας επίθεση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης