Στην Ελλάδα υπάρχει μια παλιά λαϊκή ρήση που προέρχεται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: «όλα τα ‘χει η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε».

Σε μία σπάνια εκδήλωση πνευματικής έξαρσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ κατήγγειλε τα βραβεία Νόμπελ και εμμέσως πλην σαφώς αποκάλεσε τρομοκράτη τον Τούρκο λογοτέχνη και νομπελίστα αλλά και έξοχο εκπρόσωπο της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας τον Ορχάν Παμούκ. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε συγκεκριμένα, πως η υπόθεση Νόμπελ έχει τελειώσει και απόδειξη είναι, πως έδωσαν δύο τέτοια βραβεία σε δύο Τούρκους εκ των οποίων ο ένας είναι τρομοκράτης. Οι δύο Τούρκοι που έχουν την τιμή να είναι νομπελίστες, είναι ο Αζίζ Σαντζάρ ο οποίος έλαβε το βραβείο Νόμπελ Χημείας για τις έρευνές του στο ανθρώπινο DNA το 2015 και βεβαίως ο Ορχάν Παμούκ που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Ερντογάν, αναφέρθηκε προσωπικά στον Αζίζ Σαντζάρ λέγοντας μάλιστα πως γι΄αυτόν δεν υφίσταται ζήτημα, άρα εκ των πραγμάτων ο τρομοκράτης είναι ο Ορχάν Παμούκ. Ο συγγραφέας δηλαδή, ο οποίος κατάφερε να ρυμουλκήσει την Τουρκία στο σύγχρονο κόσμο των δημοκρατικών αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας αλλά και της σύγχρονης αισθητικής. Ο άνθρωπος που δίδαξε τον μέσο Τούρκο αναγνώστη πως υπάρχει ένας ολάκερος κόσμος έξω από την Τουρκία ο οποίος είναι πλήρης γνώσεων, αισθητικού πλούτου και πολιτισμού. Είναι ο συγγραφέας ο οποίος μοιρολογεί για την απώλεια των Ρωμιών από την Κωνσταντινούπολη θεωρώντας ότι η Πόλη δεν είναι πια η ίδια χωρίς αυτούς.

Ο Ορχάν Παμούκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν χρησιμοποιεί ύβρεις ο Ορχάν Παμούκ. Δεν θεωρεί τον εαυτό του καθοδηγητή, ξέρει όμως ότι οι λέξεις είναι πανίσχυρες και γκρεμίζουν τα οχυρά εκείνων που τα βάζουν με τον πολιτισμό.

Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ δεν σταμάτησε εκεί. Ρωτήθηκε σχετικά με τους ανθρώπους οι οποίοι τον εμπνέουν και είπε: «Όλα ξεκινούν και όλα αρχίζουν, αλλά και όλα τελειώνουν στον Προφήτη Μωάμεθ». Στην συνέχεια υπάρχει ο Άγιος Ομέρ (ένας εκ των διαδόχων του Προφήτη). Στην πιο σύγχρονη εποχή έχουμε τον Γκαζί (έτσι αποκαλείται ο Κεμάλ Ατατούρκ – σημαίνει τραυματίας γιατί τραυματίστηκε στην Καλλίπολη). Ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε ωστόσο, δηλώνοντας πως στην σύγχρονη εποχή υπάρχει πρόβλημα πολιτικής ηγεσίας. Παρόλα αυτά θαυμάζει τον Μπερλουσκόνι όπως είπε, παραδέχεται τον πρώην καγκελάριο Σρέντερ με τις μεταρρυθμίσεις του που τώρα υλοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ και προσθέτει «στην Αφρική υπάρχουν ηγέτες που μπορούμε να συνεργαστούμε».

O Αζίζ Σαντζάρ

Τη σπουδαία αυτή κουβέντα την ολοκλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας στους παρισταμένους, τους πολιτικούς τους οποίους επέλεξε ως συνομιλητές. Ο ένας προφανώς είναι ο Ντόναλντ Τραμπ «με τον οποίο μιλάμε ανοικτά και ξεκάθαρα» και ο δεύτερος βεβαίως είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Αμέσως μετά την λήξη της σεμνής αυτής τελετής στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ, η Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, αντελήφθη το μέγεθος της γκάφας και κατανόησε πως δεν είναι δυνατόν να αποκαλούνται τρομοκράτες, βραβευμένοι με το βραβείο Νόμπελ. Έτσι λοιπόν λίγο αργότερα εξεδόθη ανακοίνωση από την τούρκικη Προεδρία σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν δεν αποκάλεσε ποτέ τρομοκράτη τον Ορχάν. Ήταν πλέον αργά, διότι όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι βραβευμένοι με βραβείο Νόμπελ Τούρκοι, είναι δύο εκ των οποίων ο ένας είναι ο Αζίζ Σαντζάρ που δεν απασχολεί τον Ερντογάν γιατί δεν συντρέχει κανένας λόγος.

Άρα ποιος είναι ο τρομοκράτης; Ο Ορχάν Παμούκ, βεβαίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης