Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή όταν προκλήθηκε πανικός στην παραδοσιακή γιορτή Ιρέτσα («των ευχαριστιών») της φυλής Ορόμο στην πόλη Μπισόφτου, νότια της Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ η αντιπολίτευση έκανε λόγο για έναν πολύ βαρύτερο απολογισμό.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της γιορτής εξαιτίας ενεργειών «ανεύθυνων δυνάμεων» με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και «52 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα» που ακολούθησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας είχε κάνει λόγο περί «απώλειας ανθρωπίνων ζωών», χωρίς να δώσει κάποιον αριθμό. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 100.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στις όχθες της λίμνης Χαρσάντι, που θεωρείται ιερή από τα μέλη της φυλής των Ορόμο, για μια γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί από τους συμμετέχοντες σταύρωσαν τα χέρια πάνω από το κεφάλι, μια χειρονομία η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο της αμφισβήτησης από τους Ορόμο των αρχών της Αιθιοπίας, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε καθώς ηγέτες των Ορόμο που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν προπηλακίστηκαν από το πλήθος, κατά τον ίδιο.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, που ανταπέδωσαν αρχικά με τη χρήση γκλομπ και κατόπιν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Η ρίψη των δακρυγόνων προκάλεσε πανικό στο πλήθος. Δεκάδες άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον σε μια τάφρο σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου ξέσπασαν τα επεισόδια, σύμφωνα με τον φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος έκανε λόγο για νεκρούς, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό τους.

Η αστυνομία αναγκάστηκε κατόπιν να αποχωρήσει από την περιοχή.

Ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί, χωρίς να είναι σαφές εάν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά. Βρέθηκαν γεμιστήρες σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ στην περιοχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους «ποδοπατήθηκαν» και οι θάνατοί τους δεν οφείλονται «στα μέτρα που έλαβε η αστυνομία, όπως αναφέρθηκε εσφαλμένα από ορισμένα ΜΜΕ».

Ακτιβιστές καλούν ήδη σε «πέντε ημέρες οργής» μετά την τραγωδία και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση «είναι μια δικτατορία». Η παρουσία της αστυνομίας ενισχύθηκε χθες στην περιοχή των Ορόμο, γύρω από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης