Αιθιοπία: Τουλάχιστον 100 άμαχοι νεκροί από επίθεση ενόπλων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022, 07:00
Αιθιοπία: Τουλάχιστον 100 άμαχοι νεκροί από επίθεση ενόπλων

Τουλάχιστον εκατό άμαχοι, μέλη της φυλής των Αμάρων, σκοτώθηκαν από ένοπλους στην Ορόμια της Αιθιοπίας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες χθες Κυριακή.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στην Ορόμια επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκε επίθεση το Σάββατο κοντά στην πόλη Γκίμπι, περίπου 320 χιλιόμετρα δυτικά της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην οργάνωση ανταρτών «Στρατός Απελευθέρωσης των Ορόμο» (Oromo Liberation Army, OLA).

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για σχόλια χθες.

Ο Όντα Τάρμπι, εκπρόσωπος του OLA, αρνήθηκε πως η επίθεση διαπράχθηκε από μέλη της οργάνωσης. Υποστήριξε χθες μέσω Twitter ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ κατηγορεί για ακόμη μια φορά τον OLA για εγκλήματα που διαπράττει η ίδια.

«Όλη η οικογένειά μου δολοφονήθηκε. Δεν γλίτωσε κανένας», είπε ο Άμπντου Χάσεν, που ζει στην περιοχή, τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Ακούω πως έχουν ανασυρθεί περίπου 300 πτώματα μέχρι τώρα. Αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη η ανάσυρση των πτωμάτων σε δύο χωριά», ο αριθμός των θυμάτων «μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος», πρόσθεσε.

Ο Σούμετ Γκέτου, άλλος κάτοικος της περιοχής, είπε πως αρκετοί κρύβονται σε κοντινές δασικές εκτάσεις διότι φοβούνται ότι θα γίνουν κι άλλες επιθέσεις. «Δεν έχουμε ξαναδεί τίποτα σαν αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι».

Και οι δύο τους κατηγόρησαν τον OLA για τη σφαγή.

Πρόκειται για φράξια του πολιτικού κόμματος Μέτωπο Απελευθέρωσης των Ορόμο που αποσχίστηκε. Σχηματίστηκε με σκοπό να επιτύχει μεγαλύτερη αυτονομία και αυτοδιάθεση για τον λαό των Ορόμο. Η κυβέρνηση του Άμπι Άχμεντ χαρακτηρίζει τον OLA «τρομοκρατική» οργάνωση αφότου συμμάχησε με το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που ενεπλάκη σε πόλεμο με τα ομοσπονδιακά στρατεύματα το 2020.

Η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει επειγόντως δράση, τονίζοντας χθες πως οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι στην πολιτεία Ορόμια. Οι αρχές πρέπει να βρουν διαρκή λύση για την προστασία της ζωής των πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντάνιελ Μπεκέλε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022, 07:00